Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ζήτησε τη στήριξη της Ρωσίας για να επιτεθεί στη Βόρεια Συρία

Ο Ερντογάν ζήτησε τη στήριξη της Ρωσίας για να επιτεθεί στη Βόρεια Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορική Επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Βλάντιμιρ Πούτιν, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία,

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι ζήτησε τη στήριξη της Ρωσίας για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος» κατά της βόρειας Συρίας.

Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε τη στήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για «να λάβουμε αμοιβαίες αποφάσεις και ίσως να ενεργήσουμε για να λάβουμε μέτρα μαζί» σε περιοχές στη βόρεια Συρία.

«Ζητήσαμε την υποστήριξή του (σ.σ. του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν) για τη λήψη αμοιβαίων αποφάσεων και ίσως να ενεργήσουμε μαζί για να κάνουμε βήματα μαζί (στη βόρεια Συρία)», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός, μεταδίδει το Al Arabiya.

Στις 20 Νοεμβρίου, η Τουρκία έπληξε περιοχές στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία, χρησιμοποιώντας πολεμικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό, στοχεύοντας πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων εκτός από τα πλήγματα σε ζωτικές υποδομές στην περιοχή.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές ήρθαν ως απάντηση στην έκρηξη της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου για την οποία η Τουρκία κατηγόρησε τις SDF που με τη σειρά τους αρνήθηκαν ανάμειξη σε αυτήν.

Η Τουρκία εξαπέλυσε τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον βόρειων και βορειοανατολικών περιοχών στη Συρία.

Η πρώτη ήταν η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» το 2016 όπου κατέλαβε την Τζαραμπλούς και την Αλ Μπαμπ, η δεύτερη ήταν η επιχείρηση «Κλάδος Ελαιάς» το 2018 όπου κατέλαβε την περιοχή της Αφρίν και η τρίτη ήταν η «Πηγή Ειρήνης» το 2019 που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή των πόλεων Σέρε Κανίγιε (Ρας αλ Αΐν) και Τελ Αμπιάντ με τις υπαίθρους τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ρώσο ομόλογό του την Κυριακή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι υπάρχει ανάγκη να «εκκαθαριστεί» η βόρεια Συρία από τις κουρδικές δυνάμεις.

Ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν «είναι… προτεραιότητα να εκκαθαριστούν τα σύνορα από τρομοκράτες, σε τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα βάθος», αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), δηλαδή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια Συρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις προμήθειες σιτηρών και έναν πιθανό περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο χώρες.

Η Ρωσία, πιστός σύμμαχος της Δαμασκού, έχει επίσης φιλικές σχέσεις με την Άγκυρα και έχει ήδη προτρέψει τον κ. Ερντογάν να μην εισβάλει.

Την Κυριακή, ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν να συζητήσει τη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» στον βορρά και είπε ότι θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην «εκκαθάριση» των Κούρδων μαχητών από την περιοχή, επικρίνοντας τη Μόσχα ότι δεν τηρεί τη συμφωνία του 2019.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι βομβαρδισμοί ήταν «μόνο η αρχή» και η Άγκυρα θα βάλει στρατεύματα στο έδαφος το συντομότερο δυνατό.

Ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία συναντήθηκε με τους Κούρδους ομολόγους του τον Νοέμβριο, όπου οι SDF προέτρεψαν τη Μόσχα να αναλάβει δράση για να αποφευχθεί μια νέα τουρκική χερσαία εισβολή.

Ο απεσταλμένος της Μόσχας για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, δήλωσε στο κρατικό TASS ότι η Ρωσία «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να αποφύγει περαιτέρω βία στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν επίσης προειδοποιήσει την Τουρκία να μην προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

Επίσης την Τρίτη, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι επανέλαβαν πλήρως τις περιπολίες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία μετά τις τουρκικές εναέριες επιθέσεις που σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τον περασμένο μήνα.

Το Πεντάγωνο είπε ότι επανεκκίνησε πλήρως τις περιπολίες με τις SDF, έναν στενό σύμμαχο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι SDF σταμάτησαν όλες τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στα τέλη Νοεμβρίου μετά από μια εβδομάδα ανηλεών τουρκικών επιθέσεων.

Κατηγόρησαν την Τουρκία ότι βομβάρδισαν έναν καταυλισμό που κρατούνται χιλιάδες οικογένειες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, επιτρέποντας σε ορισμένους να δραπετεύσουν.

Αξιωματούχοι των SDF επιβεβαίωσαν ότι οι κοινές περιπολίες και οι ασκήσεις εκπαίδευσης έχουν επαναληφθεί με τον Διεθνή Συνασπισμό και τους διεθνείς εταίρους.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει αρκετούς ανώτερους διοικητές των SDF και δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ, δήλωσε ένας πρώην εκπρόσωπος του Συνασπισμού στο The National.

Σχετικά άρθρα