Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν θέλει να τραβήξει αγωγό φυσικού αερίου από Τουκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν – Αν ζει!

Ο Ερντογάν θέλει να τραβήξει αγωγό φυσικού αερίου από Τουκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν – Αν ζει!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Ενέργεια, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Φυσικό Αέριο,

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση με τους ομολόγους του από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να αναβιώσει την ιδέα της μεταφοράς τουρκμενικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, με μια τέτοια λύση ωστόσο να χρειάζεται -και στο καλύτερο σενάριο- αρκετά χρόνια για να γίνει πράξη.

Η ιδέα είναι μεταφορά με πλοία από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια διοχέτευσή τους μέσω αγωγού στην Ευρώπη διά μέσου Γεωργίας και Τουρκίας, ανέφεραν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Δεν έγινε ξεκάθαρο πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τέτοιες παραδόσεις σύμφωνα με το σχέδιο Ερντογάν ή το πόσο τεχνικά εφικτή είναι μια τέτοια λύση βραχυπρόθεσμα.

Συζητήσεις για εναλλακτικές διαδρομές του αερίου του Τουρκμενιστάν οι οποίες θα παρακάμπτουν τη Ρωσία έχουν γίνει και στο παρελθόν, με μικρή επιτυχία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αναστάτωση στις αγορές ενέργειας, ωστόσο, έχουν αναζωογονήσει διάφορες ιδέες που παλαιότερα έμοιαζαν ασύμφορες ή δύσκολες, τονίζει το Bloomberg.

Η Τουρκία προσπαθεί να καταστήσει τον εαυτό της κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική της θέση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και την πρόσβασή της στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τους προέδρους του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν, Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ και Ιλχάμ Αλίεφ, αντίστοιχα, θα λάβει χώρα στην πόλη-θέρετρο στην Κασπία Αγουάζα στις 14 Δεκεμβρίου.

Μολονότι το Αζερμπαϊτζάν ήδη αποστέλλει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, καλύπτοντας μέρος των κενών που αφήνει η περικοπή των ρωσικών ροών, μεγάλο μέρος των αποθεμάτων του Τουρκμενιστάν έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο.

Το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που εξορύσσει το Τουρκμενιστάν διοχετεύεται στην Κίνα, με το υπόλοιπο είτε να καταναλώνεται εσωτερικά ή να παραδίδεται στη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση της BP.

Το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας της κεντρικής Ασίας, πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, είναι περίπου το 1/3 εκείνων της Ρωσίας, στα 13,6 τρισ. κυβικά μέτρα, με στοιχεία του τέλους του 2020.

Σχετικά άρθρα