Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Βρετανίδες βγαίνουν στην πορνεία για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

Financial Times: Βρετανίδες βγαίνουν στην πορνεία για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιερόδουλες, Οικονομική Κρίση, Πορνεία,

Σε ένα εφιαλτικό συμπέρασμα καταλήγει δημοσίευμα των Financial Times: Βρετανίδες γίνονται εργάτριες του σεξ, προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες, καθώς η χώρα περιδινίζεται σε οικονομική κρίση.

Τα στοιχεία προέκυψαν προέκυψε από συνεντεύξεις της εφημερίδας με 23 εργαζόμενες στο σεξ, καθώς και από 14 φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες υπεράσπισης σε πόλεις όπως το Μάντσεστερ, το Σέφιλντ, το Λίβερπουλ, το Λέστερ, το Γουλβερχάμπτον και το Λονδίνο.

Την ίδια στιγμή αύξηση παρουσιάζει και η ανδρική πορνεία, μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως το Grindr και το Instagram.

Τίφανι: Πώς ξεκίνησαν όλα

Μια πρώην δημόσια υπάλληλος, που για τις ανάγκες του ρεπορτάζ αναφέρεται ως Τίφανι, παρά τους συνεπακόλουθους κινδύνους με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπη λόγω της φύσης της δουλείας, δήλωσε «υπερήφανη» που είναι σε θέση «να μας φροντίσω … και να κρατήσω μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας.

»Το κάνω αυτό για την οικογένειά μου, το σπίτι μου και τον σύζυγό μου»..

Ωστόσο παραδέχεται πως πριν πάει στην δουλειά «μικροί κόμποι σφίγγουν το στομάχι της».

Η Τίφανι ξεκίνησε να εργάζεται ως εργάτρια του σεξ, για πρώτη φορά πριν από έξι χρόνια για να εξοφλήσει έναν λογαριασμό πιστωτικής κάρτας.

Όταν αργότερα απολύθηκε, ζούσε από το εισόδημα του τεχνίτη συζύγου της, μέχρι που τα lockdown έκλεισαν το εργαστήριό του.

Μια σοβαρή επιδείνωση της ψυχικής του υγείας φέτος τον καθιστά προς το παρόν ανίκανο να εργαστεί, με την τριαντάχρονη Τίφανι, να είναι πλήρους απασχόλησης, φροντίστριά του.

Η εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας και των τιμών των τροφίμων σε συνδυασμό με την αποπληρωμή του χρέους ξεπέρασε τα εισοδήματα από επιδόματα του ζευγαριού, λέει.

Ενώ, με την αύξηση των επιτοκίων, η Τίφανι ανησυχεί μήπως δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το ενυπόθηκο δάνειό της.

Δεν είναι «η δουλειά των ονείρων κανενός»

Τώρα, κερδίζει περίπου 1.000 λίρες την εβδομάδα, τις οποίες, όπως λέει δηλώνει στη εφορία οπότε οι πληρωμές του επιδόματος universal credit, για τα φτωχά νοικοκυριού πρόκειται να σταματήσουν.

Η σεξουαλική εργασία δεν είναι «η δουλειά των ονείρων κανενός», λέει η ίδια και προσθέτει:

«Είμαι ευτυχής που το κάνω για να μας στηρίξω οικονομικά και μετά θα σταματήσω».

Πέντε από τις 23 γυναίκες που ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι επέστρεψαν στον χώρο του πληρωμένου σεξ το 2022, μετά από χρόνια αποχής με την αύξηση του κόστους διαβίωσης να έχει επηρεάσει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει την κίνησή τους.

Ανάλυση των FT στα 21.000 προφίλ συνοδών στο Ηνωμένο Βασίλειο στον ιστότοπο Adultwork.com δείχνει ότι φέτος εγγράφηκαν τρεις φορές περισσότερα άτομα από ό,τι το 2019.

Δεν είναι σαφές αν αυτό αντανακλά την αύξηση του συνολικού αριθμού των εκδιδόμενων- που το 2015 ήταν περίπου 73.000 ή απλώς τη στροφή των υφιστάμενων εργαζομένων στο σεξ προς τη διαδικτυακή διαφήμιση

Η αύξηση των γυναικών που στρέφονται προς την εργασία του σεξ προσθέτει νέο επείγοντα χαρακτήρα στην πολιτική συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τον τρόπο αστυνόμευσής του.

Απαγορεύονται τα πορνεία, όχι όμως ο αγοραίος έρωτας

Οι νόμοι περί πορνείας στην Βρετανία είναι πολύπλοκοι.

Καθώς απαγορεύεται η λειτουργία οίκων ανοχής, αλλά επιτρέπεται, ο αγοραίος έρωτας: οι εργαζόμενοι στον χώρο του σεξ δεν μπορούν να μοιράζονται χώρους ή να προσλαμβάνουν από κοινού φρουρούς ασφαλείας, παρόλο που αυτό είναι ασφαλέστερο.

Οι κίνδυνοι της δουλειάς στον δρόμο έχουν αρχίσει να γίνονται πιο έντονοι.

Οι γυναίκες ζητούν πληρωμή εκ των προτέρων, αλλά όπως λένε οι πελάτες προσπαθούν πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν να τους τα πάρουν πίσω με την βία

«Μας απαγόρεψαν να δουλεύουμε, ασφαλώς»

Η Μισέλ, μια 38χρονη συνοδός σε εσωτερικούς χώρους με έδρα τη βόρεια Αγγλία, εργάστηκε πρόσφατα μαζί με δύο φίλες της σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα, χρεώνοντάς τους 50 λίρες την ημέρα για να καλύψει τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένου ενός φύλακα ασφαλείας.

Τότε η Αστυνομία ήρθε στο διαμέρισμα και την προειδοποίησε ότι η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως οίκος ανοχής και άρα παράνομη.

Μια εβδομάδα αφότου οι γυναίκες επέστρεψαν να εργάζονται μόνες τους, η μία δέχτηκε επίθεση και της έβαλαν ένα μαχαίρι στο λαιμό.

»Όλες οι κοπέλες βρίσκονταν στο ίδιο μέρος με εμένα.

»Έχουμε παιδιά, πρέπει να δουλέψουμε», λέει η Μισέλ, της οποίας ο σύζυγος έχασε τη δουλειά του στις αρχές του 2020.

«Ήμασταν εκεί για να προσέχουμε η μία την άλλη… Αν [ένα κορίτσι] είναι μόνο του, μπορεί να βιαστεί ή να σκοτωθεί».

Το 2016, η επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου διαπίστωσε σε έρευνα ότι οι εργαζόμενες στο σεξ αντιμετωπίζουν «σημαντικό κίνδυνο» όταν εργάζονται μόνες τους και συνέστησε μεταξύ άλλων, «το συντομότερο δυνατό, το Υπουργείο Εσωτερικών να επικαιροποιήσει τη νομοθεσία για τη διατήρηση οίκων ανοχής ώστε να επιτρέπει στους ανεξάρτητους εργαζόμενους στο σεξ να μοιράζονται χώρους».

Μετά το γραφείο στον… δρόμο

Η Βρετανική συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία ασχολείται κυρίως με εργαζόμενες σε οίκους ανοχής και στο δρόμο, λέει ότι περισσότερες γυναίκες από ό,τι συνήθως ζητούν συμβουλές για την έναρξη ή επανέναρξη του επαγγέλματος με πολλές από αυτές, να είναι μητέρες με δουλειές γραφείου ή λιανικού εμπορίου αλλά να χρειάζονται επιπλέον χρήματα για να πληρώσουν λογαριασμούς ή να αγοράσουν σχολικά είδη για τα παιδιά τους.

Πάντως πολύ υποστηρίζουν ότι αλλαγές στην νομοθεσία ισοδυναμούν με επιδοκιμασία της εκμετάλλευσης και της πώλησης του γυναικείου σώματος.

Σχετικά άρθρα