Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άνοιξε η όρεξη της Τουρκίας και ζητά από τη Σουηδία να της εκδώσει κι άλλους Κούρδους πατριώτες

Άνοιξε η όρεξη της Τουρκίας και ζητά από τη Σουηδία να της εκδώσει κι άλλους Κούρδους πατριώτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μπεκίρ Μποζντάγ, Σουηδία, Τουρκία,

Η έκδοση από τη Σουηδία ενός φερόμενου μέλους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) δείχνει «καλή θέληση» και η Άγκυρα αναμένει περισσότερες τέτοιες κινήσεις κατά τη διαδικασία της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Η σουηδική κυβέρνηση απέλασε έναν τρομοκράτη του PKK και τον έστειλε στην Τουρκία.

»Αν ρωτήσετε τι σημαίνει από την άποψη αυτής της διαδικασίας, το βλέπουμε ως αρχή όσον αφορά την επίδειξη ειλικρίνειας και καλής θέλησης.

»Ελπίζω να συνεχίσει με την ίδια ειλικρίνεια», δήλωσε ο Μποζντάγ στα τοπικά ΜΜΕ τη Δευτέρα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, η Σουηδία απέλασε τον Τούρκο υπήκοο Μαχμούτ Τατ, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο στη Στοκχόλμη το 2015 αφού καταδικάστηκε στην Τουρκία σε φυλάκιση έξι ετών και 10 μηνών για σύνδεση με το PKK.

Ο Κούρδος πατριώτης συνελήφθη από τη σουηδική Αστυνομία στις 22 Νοεμβρίου.

Ο Κούρδος πατριώτης Μαχμούτ Τατ που παραδόθηκε από τους «πολιτισμένους» Σουηδούς στο ανθρωποφάγο αυταρχικό ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν. Σουηδία η ντροπή του δυτικού πολιτισμού.

Η ντροπιαστική κίνηση της Σουηδίας έρχεται μετά την πίεση της Τουρκίας για έκδοση αρκετών υπόπτων ως μέλη ομάδων που η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Να σημειωθεί ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν καταζητεί ούτε έναν Τούρκο τζιχαντιστή.

Οι Τούρκοι τζιχαντιστές συγκροτούν το ερντογανικό παρακράτος.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπλοκαρίστηκε αρχικά από την Άγκυρα, η οποία τις κατηγόρησε ότι υποστηρίζουν αντιτουρκικές ομάδες καθώς απέρριψαν τα αιτήματα έκδοσης υπόπτων που συνδέονται με το PKK και το κίνημα Γκιουλέν.

Στις 28 Ιουνίου, η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία κατέληξαν σε τριμερές μνημόνιο κατανόησης (MoU) ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης της Άγκυρας υπόπτων για τρομοκρατία γρήγορα και διεξοδικά.

Η Τουρκία παραμένει ένα από τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, καθώς η Άγκυρα παραπονιέται ότι οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει πολύ αργά στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της.

Το PKK, που έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, διεξάγει ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Το κίνημα Γκιουλέν, υπό την ηγεσία του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, έχει κατηγορηθεί από την τουρκική κυβέρνηση ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 για την ανατροπή της ισλαμιστικής κυβέρνησης του ψυχοπαθή Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα