Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΟΠΕΚ+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου

ΟΠΕΚ+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ΟΠΕΚ+ | OPEC+ | Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, Πετρέλαιο, Ρωσία, Τζο Μπάιντεν,

Χωρίς εκπλήξεις ήταν η συνεδρίαση των μελών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους υπό τη Ρωσία, καθώς αποφάσισαν να μην αλλάξουν στο παραμικρό την πολιτική τους.

Ισχύει έτσι κανονικά η απόφαση του Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χωρίς πρόσθετη μείωση, που θα πυροδοτούσε ισχυρές αναταράξεις στην αγορά και θα ενέτεινε την ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη.

Ο OΠΕΚ+, δηλαδή το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών μαζί με τους συμμάχους υπό τη Ρωσία, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και δυσφορία των ηγετών της Δύσης τον περασμένο Οκτώβριο, όταν συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο και μέχρι τα τέλη του 2023.

Μάλιστα η απόφαση αυτή ήρθε παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και προσωπικά του Τζο Μπάιντεν και άλλων ηγετών της Δύσης, καθώς θεωρήθηκε ως στήριξη της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο OPEC+ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του δεν έχουν πολιτικά κίνητρα, αλλά στηρίζονται αποκλειστικά στα οικονομικά δεδομένα.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής η Ε.Ε., οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ένα πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έσοδα διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και προειδοποίησε με αντίποινα.

Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του OΠΕΚ έχουν προειδοποιήσει ότι το πλαφόν θα είναι αναποτελεσματικό.

Σχετικά άρθρα