Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Είναι η Τουρκία σύμμαχος της Δύσης; Πολλοί αμφιβάλλουν”

“Είναι η Τουρκία σύμμαχος της Δύσης; Πολλοί αμφιβάλλουν”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Κόμπανι, Κούρδοι, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Τουρκία,

“Είναι η Τουρκία σύμμαχος της Δύσης; Πολλοί από αυτούς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Συρία και συγκεκριμένα την μάχη στην Κομπάνι, αρχίζουν να αμφιβάλουν” σημειώνει στο άρθρο που γράφει στην Global Post o Αλεξάντερ Κρίστι Μίλερ.

Ο Μίλερ δεν είναι ένας τυχαίος δημοσιογράφος.

Από το 2010 που μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη γράφει άρθα και ρεπορτάζ για την Τουρκία στους Times του Λονδίνου, στο Christian Science Monitor, στο Eurasianet, στην Atlantic, στο Der Spiegel, στο The Middle East Report και στο Vice.

“Η Άγκυρα αντιστέκεται σθεναρά στην πίεση της Ουάσινγκτον να ενταχθεί στην συμμαχία που θα πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος στην Κομπάνι και αρνείται να χρησιμοποιήσουν οι σύμμαχοι την βάση του Ιντσιρλίκ κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μπορεί να ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους Πεσμεργκά να περάσουν στην Κομπάνι να βοηθήσουν τους Κούρδους ωστόσο είναι σταθερά απρόθυμη να βοηθήσει η ίδια” σημειώνει στο άρθρο του ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Όπως εξηγεί στο άρθρο του υπάρχουν 5 βασικοί λόγοι που εξηγούν την σημερινή στάση της Τουρκίας:

1. Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται την Δύση
2. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση πάντα πολύπλοκες
3. Τουρκία και ΗΠΑ έχουν διαφορετικές προτεραιότητες στην Συρία
4. Ένα κομμάτι της τουρκικής γνώμης υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και
5. Οι σχέσεις Τουρκίας και Δύσης αλλάζουν.

Ιδιαίτερα στο τελευταίο σημείο όπως σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι. Μπεχλούλ Οζκάν, η πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας αντανακλά το πως βλέπει πλέον η κυβέρνηση της Τουρκίας τις σχέσεις με την Δύση.

“Στον Ψυχρό Πόλεμο η Τουρκία ήταν δορυφόρος της Δύσης. Η τωρινή κυβέρνηση θέλει να το αλλάξει. Θέλουν να κερδίζουν το καλύτερο δυνατό από αυτή την σχέση. Έτσι και στην περίπτωση της Συρίας και του Ιράκ θέλουν να βοηθήσουν αρκεί να γίνει με τους δικούς της όρους”.

Από την πλευρά του ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Τζενγκίς Τζεντάρ υπογραμμίζει ότι αν κοιτάξεις μόνο τις δηλώσεις των Τούρκων επισήμων σίγουρα δεν θα πίστευες ποτέ ότι αυτή η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Αλλά όπως επισημαίνει δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Τουρκία θα βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ επειδή δεν θέλει να πολεμήσει τον νούμερο ένα εχθρό των ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος, συμπληρώνει ο Τζεντάρ.

Σχετικά άρθρα