Η Άλις Χερζ-Σόμερ, μία Εβραία μουσικός από την Πράγα, η οποία θεωρείται η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, πέθανε την Κυριακή στο Λονδίνο σε ηλικία 110 ετών
Το 1943 οι Ναζί έστειλαν της Άλις μαζί με το γιο της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίενσταντ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τόσο ο σύζυγός της, Λέοπολντ, όσο και η μητέρα της, Σόφι, σκοτώθηκαν στο Αουσβιτς, ωστόσο ο γιος της επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η Αλις Σόμερ απεβίωσε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κρεβάτι της κοντά στην οικογένειά της. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτήν αλλά για όλους εμάς που την ξέραμε καλύτερα, ήταν η αγαπητή μας Τζίτζι» είπε ο εγγονός της, Άριελ Σόμερ, επιβεβαιώνοντας την Κυριακή το θάνατό της.
«Μας αγαπούσε πολύ, γελούσαμε όλοι μαζί και μας δίδαξε την αγάπη για τη μουσική. Αποτέλεσε έμπνευση και ο κόσμος μας θα είναι φτωχότερος χωρίς αυτή δίπλα μας», πρόσθεσε.
Η Χερζ-Σόμερ γεννήθηκε στην Πράγα το 1903. Μαζί με το γιο της απελευθερώθηκαν από τη ναζιστική αιχμαλωσία το 1945. Κατόπιν μετανάστευσε στο Ισραήλ προτού κατοικήσει μόνιμα στη Βρετανία. Ο γιος της Ραφαέλ, ένας καταξιωμένος τσελίστας και μαέστρος, πέθανε το 2001, αναφέρει το Reuters.
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Lady in Number 6» εξιστορεί τη ζωή της Άλις Χερζ-Σόμερ και έχει προταθεί για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στα επερχόμενα βραβεία.