Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαλλία σε Τουρκία: Οι επιθέσεις στους Κούρδους «απειλούν τις προόδους» στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Γαλλία σε Τουρκία: Οι επιθέσεις στους Κούρδους «απειλούν τις προόδους» στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Αεροπορική Επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», Γαλλία, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,

Το Παρίσι εξέφρασε στην Aγκυρα την «έντονη ανησυχία» του για τα τουρκικά πλήγματα στη Συρία και στο Ιράκ, που «απειλούν τις προόδους» στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Aμυνας της Γαλλίας χθες Τετάρτη.

«Κλιμάκωση των εντάσεων»

Την 20ή Νοεμβρίου, η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας άρχισε σειρά πληγμάτων στη βορειοανατολική Συρία εναντίον θέσεων Κούρδων μαχητών, μελών οργανώσεων που η Aγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

Και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να διατάξει νέα ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του στρατού του στη Συρία.

Τα τουρκικά πλήγματα «οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων, που απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και τις προόδους που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον διεθνή συνασπισμό στον αγώνα εναντίον του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο, στα αραβικά, του Ισλαμικού Κράτους)», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Aμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Η Γαλλία είναι μέλος του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Ο κ. Λεκορνού τόνισε ότι νέα ευρείας κλίμακας τουρκική χερσαία επιχείρηση θα «έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού το οποίο επιχειρεί στη βορειοανατολική Συρία» και συνέβαλε ν’ αποσπαστούν από το Ισλαμικό Κράτος τα εδάφη που κατείχε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Ρωσία

Την αντίθεσή τους σε νέα χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία εξέφρασαν νωρίτερα η Ρωσία, διά της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, και οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους «για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία» και κάλεσαν σε αποκλιμάκωση ενώ η Ρωσία επισήμανε ότι μια τέτοια επιχείρηση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά άρθρα