Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EURACTIV: Υψηλά κόστη και ελλείψεις πρώτων υλών «φρενάρουν» την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ

EURACTIV: Υψηλά κόστη και ελλείψεις πρώτων υλών «φρενάρουν» την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολεμική Βιομηχανία,

Η αύξηση του κόστους των υλικών, της ενέργειας και η εξάρτηση από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες θα μπορούσαν να περιορίσουν την αναγέννηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν μαζικά στις εθνικές αμυντικές βιομηχανίες ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι τιμές και η διαθεσιμότητα ορισμένων κρίσιμων υλικών δυσχεραίνουν την περαιτέρω ανάπτυξη.

«Οι περισσότερες από τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή στρατιωτικών προϊόντων δεν εξορύσσονται ή εξορύσσονται ελάχιστα στις χώρες της ΕΕ σήμερα», δήλωσε στη EURACTIV Τσεχίας ο Jiří Hynek, επικεφαλής της Ένωσης για τα όπλα και την αμυντική βιομηχανία της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ο Hynek επεσήμανε επίσης ότι η ΕΕ εισάγει κρίσιμα υλικά από τρίτες χώρες, ιδίως από την Ασία και την Αφρική.

«Για να αναφέρουμε μόνο μερικά προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη στην αγορά σήμερα – όλα τα υλικά συσκευασίας, πολλά χημικά προϊόντα αλλά και την κυτταρίνη που απαιτείται για την παραγωγή πυρίτιδας.

»Υπάρχει έλλειψη συνθετικού καουτσούκ και οι τιμές του είναι αστρονομικές», δήλωσε ο Hynek.

«Για παράδειγμα, τα πολυπόθητα βαλλιστικώς ανθεκτικά γιλέκα δεν θα μπορούσαν να παραχθούν εδώ, αν το υλικό δεν είχε εισαχθεί από την Ασία, κυρίως από την Κίνα. Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν μεταφέρει την παραγωγή κατευθείαν εκεί», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει καμία προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μία από τις πρωτοπόρους χώρες στην Ευρώπη στον αμυντικό τομέα -η Ιταλία- βιώνει οδυνηρά τις υψηλές τιμές.

Επιπλέον, η χώρα εισήγαγε διάφορα υλικά, όπως αλουμίνιο, πλατίνα, παλλάδιο ή ρόδιο, από τη Ρωσία- έτσι, έπρεπε να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές.

«Ο χάλυβας έχει ανέβει από περίπου 700 ευρώ ανά τόνο σε 3.500 ευρώ, ενώ το αλουμίνιο έχει αυξηθεί από 5 ευρώ ανά κιλό σε 15 ευρώ», δήλωσε πρόσφατα στην Corriere della Sera ο Paolo Può, πρόεδρος της Cantiere Navale Vittoria, η οποία παράγει στρατιωτικά, εμπορικά και μεταφορικά πλοία.

Παραδέχτηκε επίσης ότι η εταιρεία ζητά αυτή τη στιγμή από την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβει, καθώς τα περισσότερα συμβόλαια της εταιρείας έχουν υπογραφεί με το κράτος.

Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη προετοιμαστεί για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους από την εκτίναξη των τιμών και τις πιθανές ελλείψεις.

«Όσον αφορά τις πρώτες ύλες, λαμβάνουμε προφυλάξεις και έχουμε αγοράσει μεγάλα αποθέματα αλουμινίου και σημαντικών πλαστικών, για παράδειγμα.

»Επιπλέον, έχουμε αγοράσει ημιαγωγούς ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα, οπότε μεσοπρόθεσμα θα έχουμε λίγα προβλήματα εφοδιασμού.

»Συνολικά, έχουμε αυξήσει σημαντικά το κεφάλαιο κίνησης, δηλαδή την αξία των αποθεμάτων και του κεφαλαίου κίνησης, φέτος», δήλωσε στη EURACTIV εκπρόσωπος της Rheinmetall, του μεγαλύτερου κατασκευαστή όπλων της Γερμανίας.

Όπως έμαθε η EURACTIV, η έλλειψη τσιπ και ημιαγωγών εμπόδιζε την παραγωγή όπλων στη Γαλλία ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη, αλλά περισσότερο όσον αφορά τα στοιχεία σπάνιων γαιών.

Από την άλλη πλευρά, η Βουλγαρία ή η Ισπανία δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ελλείψεις υλικών στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία παραμένουν ταμπού για λόγους στρατηγικής και ασφάλειας.

Ωστόσο, οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγής κρίσιμων υλικών.

Διαφορετικά, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη μια πρόκληση «εξάρτησης από την περικοπή» – κάτι που βιώνει σήμερα στον τομέα της ενέργειας.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Σχετικά άρθρα