Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο στρατηγός των SDF ζήτησε από τον Μπάιντεν να αποτρέψει την τουρκική χερσαία επίθεση στη Συρία

Ο στρατηγός των SDF ζήτησε από τον Μπάιντεν να αποτρέψει την τουρκική χερσαία επίθεση στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αεροπορική Επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο Γενικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Αμπντί, ζήτησε την Τετάρτη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αποτρέψει την ενδεχόμενη τουρκική χερσαία επίθεση κατά της βορειοανατολικής Συρίας.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο Αμπντί είπε ότι η τουρκική διασυνοριακή επιχείρηση θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις και θα εμποδίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Από τις 20 Νοεμβρίου, οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποιούν ευρεία εναέρια επιχείρηση κατά της βόρειας και βορειοανατολικής Συρίας, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς και προκαλώντας καταστροφές ευρείας εμβέλειας σε εγκαταστάσεις και υποδομές.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ανακοινωθείσα επιχείρησή του δεν θα περιοριστεί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν οι Τούρκοι να πραγματοποιήσουν χερσαία επίθεση τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ για να χτυπήσουν αυτό που ισχυρίστηκε ότι είναι «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο διοικητής των SDF εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του να μην προδώσει τους Κούρδους.

Τόνισε ότι η «πολιτική και ανθρωπιστική ευθύνη» για την προστασία του κουρδικού λαού και των οικογενειών των 12.000 μαρτύρων, που έχασαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση του κόσμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, βαρύνει τους ώμους του Μπάιντεν.

Ο Αμπντί κάλεσε ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η δημοσιοποίηση απλών δηλώσεων «δεν αρκεί» για να σταματήσει η τουρκική επιχείρηση.

Κατέστησε σαφές ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν 18 πολίτες και 11 μαχητές των SDF, εκτός από τις ζημιές που προκλήθηκαν σε υποδομές, είναι πιθανό να ακολουθηθούν από χερσαία επιχείρηση.

Ο Ανώτατος Διοικητής των SDF προειδοποίησε ότι μια τέτοια ενέργεια δίνει στο Ισλαμικό Κράτος την ευκαιρία να «ανασυγκροτηθεί και να ανανεωθεί» και περιπλέκει περαιτέρω την κρίση στη Συρία.

Αν και η Τουρκία κινητοποιείται σε περιοχές στα σύνορα, χρειάζεται την άδεια των ΗΠΑ και της Ρωσίας για να προχωρήσει στην έναρξη της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Αμπντί.

Στις δηλώσεις του, παρόμοιες με αυτές που έκανε και στο al-Monitor, ο Αμπντί σημείωσε ότι η πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, είναι πιθανό να στοχοποιηθεί μαζί με τη Μανμπίτζ και άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν στρατεύματα των ΗΠΑ αλλά Ρώσοι και στρατιώτες της συριακής κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα