Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, Ιράν, Ουράνιο, Πυρηνικά Όπλα,

Όπως και σε άλλες εγκαταστάσεις το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60% στο Φορντό, όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται απάντηση στο αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) για περισσότερη συνεργασία από την Τεχεράνη.

Το Ιράν ήδη εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό έως 60% σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το 90% που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, αλλά και πολύ μεγαλύτερο από το κατά 20% εμπλουτισμένο ουράνιο που παρήγαγε η Τεχεράνη πριν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε το ποσοστό εμπλουτισμού να μην ξεπερνά το 3,67%.

«Σε επιστολή του προς την ΙΑΕΑ το Ιράν ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι έχει αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60% στο εργοστάσιο Φορντό», μετέδωσε το πρακτορείο ISNA, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «ισχυρή απάντηση» στην πιο πρόσφατη απόφαση του ΙΑΕΑ.

Το 35μελές Συμβούλιο των Κυβερνητών της ΙΑΕΑ υιοθέτησε την προηγούμενη Πέμπτη απόφαση με την οποία ζητούσε από το Ιράν να εξηγήσει την προέλευση των ιχνών ουρανίου που εντοπίστηκαν σε τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις και γενικότερα να δώσει στον οργανισμό τις απαντήσεις που ζητεί.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση που λαμβάνεται φέτος από τον ΔΟΑΕ, έπειτα από μία πρώτη τον Ιούνιο, με αφορμή την ίδια διαφωνία: την απουσία «αξιόπιστων από τεχνικής άποψης» απαντήσεων που αφορούν ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου τα οποία βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις.

Το ιρανικό δίκτυο SNN μετέδωσε επίσης ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει νέες μηχανές φυγοκέντρησης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Νατάνζ και το Φορντό.

Σχετικά άρθρα