Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεν. Διοικητής SDF: «Δεν θέλουμε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, αλλά αν μας επιβληθεί, είμαστε έτοιμοι για αυτόν σε μεγάλη κλίμακα»

Γεν. Διοικητής SDF: «Δεν θέλουμε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, αλλά αν μας επιβληθεί, είμαστε έτοιμοι για αυτόν σε μεγάλη κλίμακα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Αεροπορική Επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία,

Ο Γενικός Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Αμπντί, δήλωσε την Κυριακή ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στις «ασφαλείς» περιοχές της βόρειας Συρίας απειλούν ολόκληρη την περιοχή.

Οι πόλεις Κομπάνι και Ντερίκ (al-Malikiyah), η βόρεια ύπαιθρος του Χαλεπίου και άλλες περιοχές στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας υπέστησαν αργά το Σάββατο και μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής σφοδρό βομβαρδισμό από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ο διοικητής των SDF σημείωσε ότι αν ξεσπάσει ο πόλεμος, «θα επηρεαστούν όλοι».

«Οι επιθέσεις δεν θα περιοριστούν στις περιοχές μας που τώρα υπόκεινται σε επιθετικούς και βάρβαρους βομβαρδισμούς», είπε.

Ο Αμπντί κάλεσε τους ανθρώπους «να παραμείνουν στα σπίτια τους και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας [Asayish]».

Ο Μαζλούμ Αμπντί δήλωσε την Κυριακή ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές στη βόρεια Συρία δεν έχουν καμία σχέση με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται για την επίθεση εδώ και ένα χρόνο.

Η πόλη Κομπάνι στη βόρεια Συρία στα σύνορα με την Τουρκία, δέχτηκε τα ξημερώματα της Κυριακής βομβαρδισμούς από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ο βομβαρδισμός κάλυψε επίσης τεράστιες εκτάσεις εδαφών στη βόρεια Συρία.

Ο Αμπντί είπε, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Ronahi TV, ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αναμένοντας ότι θα συνεχιστούν για ώρες ή μέρες και αποκλείοντας χερσαία εισβολή, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές κινήσεις στο έδαφος από φατρίες της ισλαμιστικής ένοπλης αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία, γνωστές και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA).

Την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στο κανάλι al-Arabiya ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του ξεκινούν επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Αυτό έγινε λίγες μέρες μετά την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες.

Ώρες αργότερα, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Ερμπίλ, στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας, συμβουλεύοντας τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν σε περιοχές στη βόρεια Συρία και το Ιράκ εν όψει μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης τις επόμενες ημέρες.

Από τα τέλη Μαΐου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σχέδια για μια άλλη μεγάλη στρατιωτική διασυνοριακή εισβολή στη βόρεια Συρία, προσδιορίζοντας τους στόχους του στις δύο πόλεις της βόρειας Συρίας, Μανμπίτζ και Τελ Ριφάατ.

Την 1η Ιουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι η νέα στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

«Ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε αυτά τα εδάφη από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», απείλησε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Τεχεράνης.

Ο Αμπντί πρόσθεσε ότι ο βομβαρδισμός προκάλεσε μάρτυρες και τραυματίες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και διέψευσε το τουρκικό σενάριο που συνδέει την επίθεση στη βόρεια Συρία με την έκρηξη, χαρακτηρίζοντάς την ως «συνωμοσία για να χτυπήσει τις περιοχές μας».

Επισήμανε ότι η πλοκή είναι ένα παιχνίδι του Ερντογάν για να κερδίσει τις τουρκικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν το 2023.

«Οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα μας αποθαρρύνουν και οι επιθέσεις θα βλάψουν όλα τα μέρη εάν συνεχιστούν», τόνισε ο Αμπντί.

«Δεν θέλουμε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, αλλά αν μας επιβληθεί, είμαστε έτοιμοι για αυτόν σε μεγάλη κλίμακα».

Ο Αμπντί κάλεσε όλα τα μέρη να κάνουν το δικό τους μέρος για να σταματήσουν αυτές οι αεροπορικές επιδρομές.

Κάλεσε όλους τους κατοίκους στη βόρεια Συρία να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην τραυματιστούν και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα τους πουν οδηγίες σύμφωνα με τις εξελίξεις στο πεδίο.

Μέχρι στιγμής Διεθνής Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν εξέφρασε καμία θέση απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις.

Σχετικά άρθρα