Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σουηδία στέλνει το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας ως τώρα προς την Ουκρανία

Η Σουηδία στέλνει το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας ως τώρα προς την Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ουκρανία, Ρωσία, Σουηδία,

Η Σουηδία θα παραδώσει νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 3 δισεκατομμυρίων κορωνών (287 εκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο πακέτο αμυντικού υλικού της μέχρι σήμερα που περιελάμβανε ένα σύστημα αεράμυνας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Η προηγούμενη συνεισφορά όπλων από τη Σουηδία, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, κυμαινόταν από απλό εξοπλισμό όπως κράνη και θωράκιση σώματος έως πυραυλοβόλα και πυραύλους.

«Είναι ένα μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης από ό,τι και τα οκτώ προηγούμενα πακέτα μαζί», είπε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι το μεγαλύτερο που έχουμε κάνει και ακολουθούμε ακριβώς τη λίστα προτεραιοτήτων της Ουκρανίας με αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν ότι χρειάζονται τώρα».

Ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον είπε ότι το νέο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού περιλαμβάνει ένα σύστημα αεράμυνας και πυρομαχικά από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, τα οποία ήταν πολύ απαραίτητα για την υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία έχασε από τον δεξιό συνασπισμό του Κρίστερσον στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είχε συμφωνήσει σε αρκετές δόσεις βοήθειας προς την Ουκρανία, τόσο στρατιωτική όσο και ανθρωπιστική, αξίας πάνω από 1 δισεκατομμύριο κορωνών.

Το σύστημα πυροβολικού Archer ήταν ψηλά στη λίστα επιθυμιών της Ουκρανίας για αρκετό καιρό, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο πακέτο βοήθειας, αν και ο Γιόνσον δεν το απέκλεισε για το μέλλον και είπε ότι θα υπάρξει περισσότερη υποστήριξη.

Ο Κρίστερσον είπε επίσης ότι η σουηδική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την έκρηξη στην Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα την Τρίτη και ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αποκτηθεί μια σαφέστερη εικόνα του τι συνέβη.

Σχετικά άρθρα