Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Οι Τούρκοι συνέλαβαν έναν «ύποπτο» – Κατηγορούν το PKK

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Οι Τούρκοι συνέλαβαν έναν «ύποπτο» – Κατηγορούν το PKK
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχμέτ Νταβούτογλου, Βομβιστική Επίθεση, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Κωνσταντινούπολη, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία,

Ένας ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση σχετικά με την έκρηξη που σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 81 άλλους στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας νωρίς τη Δευτέρα.

Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατική ενέργεια ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης, κατά την διάρκεια της οποίας θεωρούμε ότι μια γυναίκα πυροδότησε τη βόμβα», είπε επίσης ο Οκτάι στους δημοσιογράφους την Κυριακή.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, είχε ότι πλάνα δείχνουν μια γυναίκα να κάθεται σε ένα παγκάκι για περισσότερα από 40 λεπτά και στη συνέχεια να σηκώνεται ένα ή δύο λεπτά πριν την έκρηξη, αφήνοντας πίσω του μια τσάντα ή πλαστική σακούλα.

Είπε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι η γυναίκα είναι η ύποπτη και οι αξιωματούχοι την ερευνούν.

«Υπάρχουν δύο πιθανότητες. Είτε αυτή η τσάντα ή η πλαστική σακούλα έχει μηχανισμό μέσα, που εκρήγνυται από μόνος του ή κάποιος τον πυροδοτεί από μακριά.

»Όλα αυτά βρίσκονται υπό διερεύνηση», πρόσθεσε.

«Το όνομα της γυναίκας είναι άγνωστο», συνέχισε.

«Όλες οι ηχογραφήσεις και τα δεδομένα για τη γυναίκα αναλύονται».

Το PKK στο στόχαστρο

Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι Κούρδοι αυτονομιστές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) είναι πιθανότατα πίσω από την βομβιστική επίθεση, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη.

»Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Σοϊλού δεν διευκρίνισε το φύλλο του προσώπου που συνελήφθη.

«Πριν από λίγη ώρα το άτομο που άφησε τη βόμβα (συνελήφθη) από ομάδες του Αστυνομικού Τμήματος της Κωνσταντινούπολης.

»Πριν από τη σύλληψή τους τέθηκαν επίσης υπό κράτηση 21 ακόμη άτομα», είπε ο υπουργός.

«Το πρόσωπο της τρομοκρατίας είναι πικρό, αλλά θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος, όποιο κι αν είναι το κόστος».

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές Αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας.

Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν —το αρνήθηκαν— από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK.

Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Ερντογανική προβοκάτσια;

Όλες οι προηγούμενες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία είτε αποδείχθηκαν, είτε καταγγέλθηκαν, ως προβοκάτσιες του καθεστώτος Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, για να μην τις πιάσουμε όλες, η βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου 2015 με τους 109 νεκρούς καταγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2019 από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και υπαρχηγό του Ερντογάν, ως προβοκάτσια του ερντογανικού παρακράτους.

Είναι με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Ο Ερντογάν και συνεχίζει να εκβιάζει Σουηδία – Φιλανδία για την ένταξή τους το ΝΑΤΟ κι έχει και την προβοκάτσια αφορμή για να καταλάβει εδάφη στη Συρία δυτικά του Ευφράτη που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Πριν κάθε εισβολή στη Συρία προηγήθηκε μία βομβιστική επίθεση προβοκάτσια, συνήθως εις βάρος Κούρδων ή αριστερών.

Αυτό ήταν τυφλό χτύπημα αλλά περιορισμένης ισχύος.

Μέσα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο είχε μόλις έξι νεκρούς. Αν ήταν πραγματική επίθεση θα είχε δεκάδες νεκρούς.

Σχετικά άρθρα