Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Ο τζιχάντ του Πούτιν στην Ουκρανία

Ο τζιχάντ του Πούτιν στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ισλάμ, Ισλαμιστές, Μουσουλμάνοι, Ουκρανία, Ραμζάν Καντίροφ, Ρωσία, Τάταροι - Τούρκοι, Τζιχαντιστές, Τσετσενία,

Ένας άγνωστός ιερός πόλεμος μαίνεται στα μέτωπα της Ουκρανίας. Ένας τζιχάντ των Τσετσένων στρατιωτών συμμάχων του ρωσικού καθεστώτος ενάντια στους «απίστους» του ουκρανικού καθεστώτος.

«Τζιχάντ» είναι αραβική λέξη που σημαίνει γενικά αγώνας, προσπάθεια, το να μοχθεί κανείς με όλες του τις δυνάμεις ή να αντιμάχεται οποιoδήποτε αντικείμενο αποδοκιμασίας.

Στο Κοράνιο αναφέρονται τέσσερις βασικές κατηγορίες τζιχάντ με την έννοια του αγώνα, η «τζιχάντ αλ-ναφς» (του ίδιου του εαυτού, – επί της ηθικής ζωής), η «τζιχάντ αλ-λισάν» (της γλώσσας, – επί της θεολογίας), η «τζιχάντ αλ-γιαντ» (του χεριού, – επί των πράξεων) και η «τζιχάντ αλ-σάιφ» (του ξίφους – η δια του πολέμου επιβολή.

Η τελευταία κατηγορία είναι ο μουσουλμανικός ιερός πόλεμος, που τον είδαμε τα τελευταία χρόνια να αναβιώνει περισσότερο στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Αφρική και με τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Δεν είναι γνωστό, μιας κι ο Ρώσος πρόεδρος εργαλειοποιεί συνήθως την Ορθοδοξία, ότι στον πόλεμο του στην Ουκρανία εργαλειοποίησε και το Ισλάμ κι ένας τζιχάντ κηρύχθηκε κατά των εχθρών του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τζιχάντ στην Ουκρανία

Οι μουφτήδες (Πνευματική Διοίκηση των Μουσουλμάνων) των μουσουλμανικών δημοκρατιών της Ρωσίας τεκμηρίωσαν με φετφά (διάταγμα μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη) τον τζιχάντ στην Ουκρανία λόγω της ανάγκης να αποκρουστεί μια στρατιωτική απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Το αντιαμερικανικό αίσθημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμεύει ως ισλαμικό θεολογικό εργαλείο με το οποίο οι υποστηριζόμενοι από το κράτος μουφτήδες στη Ρωσία εκδίδουν φετφάδες για την ιερή τζιχάντ κατά της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ και της «συλλογικής Δύσης».

Μουσουλμάνοι της μετασοβιετικής Κεντρικής Ασίας και της περιοχής του Καυκάσου συμμετέχουν στον βάρβαρο πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία βοηθώντας και τις δύο αντίπαλες πλευρές, Ρώσους και Ουκρανούς, δύο συγγενικά σλαβικά ορθόδοξα έθνη.

Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες και μουσουλμάνοι στρατιώτες διαφορετικών εθνικών καταβολών επιδιώκουν να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους στον πιο αιματηρό πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βασιζόμενοι στις θεολογικές διδασκαλίες του τζιχάντ από το Κοράνι.

Οι «Καντίροβιτς»

Ίσως οι πιο πολυάριθμες και έτοιμες για μάχη μουσουλμανικές στρατιωτικές μονάδες, όπως απέδειξε ο ουκρανικός πόλεμος, είναι οι Τσετσένοι μαχητές υπέρ του Κρεμλίνου, γνωστοί ως «Καντίροβιτς» (που σημαίνει «άντρες του Καντίροφ») υπό τη διοίκηση του βάναυσου ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και τα τάγματα Τσετσένων ανταρτών του σεΐχη Μανσούρ και του Τζοχάρ Ντουντάγιεφ που πολεμούν εναντίον των ομοθρήσκων τους, στο πλευρό του Κιέβου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των «Καντίροβιτς» στην Ουκρανία.

Στην αρχή της εισβολής, ο Καντίροφ δήλωσε ότι περισσότεροι από 70.000 Τσετσένοι «εθελοντές» ήταν έτοιμοι να εκπληρώσουν την εντολή του Ανώτατου Διοικητή της Ρωσίας να καθαρίσουν την Ουκρανία από τα «απομεινάρια του Μπαντέρα», Ναζί και Σαϊτάνες» (σατανάδες).

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, μόνο περίπου 2.000 Τσετσένοι στρατιωτικοί του Ειδικού Μηχανοκίνητου Συντάγματος «Akhmad Kadyrov» της Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας, του 249ου Ξεχωριστού Ειδικού Μηχανοκίνητου Τάγματος «Yug» («Νότος») του Υπουργείου Άμυνας και του Ειδικού Τάγματος του Υπουργείου Άμυνας «Vostok» («Ανατολή») βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, εκ περιτροπής και περιοδικά.

Αντιρώσοι Τσετσένοι

Από την άλλη πλευρά, περίπου 500-600 αντιρώσοι Τσετσένοι μαχητές τριών κύριων μονάδων –τα τάγματα του σεΐχη Μανσούρ και του Τζοχάρ Ντουντάεφ και η ομάδα εφόδου του Crazy Pack– πολεμούν εναντίον των «Καντιροβιτών» και βοηθούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Πολλοί από αυτούς τους μαχητές είναι βετεράνοι αντάρτες του πρώτου και του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας και ένθερμοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας που αμφισβητούν τη Μόσχα.

Πώς οι Μουφτήδες του Πούτιν εκμεταλλεύονται τον αντιαμερικανισμό για τον τζιχάντ

Παρά τις ρηχές και κατάφωρα απλοϊκές θεολογικές του γνώσεις ο Ραμζάν Καντίροφ έγινε διάσημος κατά τη διάρκεια του πολέμου ως το πιο σκληρό θρησκευτικό φερέφωνο και εγκέφαλος πίσω από τον τζιχάντ της Τσετσενίας στην Ουκρανία.

Για να εμπνεύσει τα στρατεύματα της Τσετσενίας, στις 4 Μαρτίου, στο κανάλι του στο Telegram με περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια οπαδούς, ο Καντίροφ χρησιμοποίησε ως όπλο το δόγμα του ισλαμικού ιερού τζιχάντ, δηλώνοντας ότι «οι θαρραλέοι και ατρόμητοι Τσετσένοι μαχητές κάνουν τζιχάντ στην Ουκρανία για χάρη του Αλλάχ και συνεχίζοντας το μονοπάτι του Αχμάντ-Χατζί Καντίροφ».

Καθώς ο πόλεμος μαινόταν, η Μεγάλη Μουφτεία (Πνευματική Διοίκηση των Μουσουλμάνων) της Τσετσενίας και κορυφαίοι μουσουλμάνοι θεολόγοι και θρησκευτικοί ηγέτες, άμεσα υποταγμένοι στον αυταρχικό ηγέτη Καντίροφ, προσπάθησαν να εμπνεύσουν τις δυνάμεις της Τσετσενίας με τζιχάντ.

Ο Μεγάλος Μουφτής της Τσετσενίας, σεΐχης Σαλάχ Μεζχίεφ, και ο σύμβουλος του αρχηγού της Τσετσενικής Δημοκρατίας για θρησκευτικά θέματα, Άνταμ Σαχίντοφ, εκμεταλλεύτηκαν τη θεσμική ικανότητα της Πνευματικής Διοίκησης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας για να προωθήσουν τον τζιχάντ του Καντίροφ στην Ουκρανία.

Μετά την περιβόητη τηλεοπτική ομιλία του Πούτιν για την έναρξη μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση» της Ουκρανίας, ο Μεγάλος Μουφτής της Τσετσενίας, Σαλάχ Μεζχίεφ, κήρυξε τη ρωσική εισβολή «τζιχάντ» στις 27 Φεβρουαρίου, αν και δεν επιβεβαιώθηκε με την έκδοση φετφά (ισλαμικό θρησκευτικό διάταγμα).

Οι Τσετσένοι στρατιώτες, σύμφωνα με τους αβάσιμους ισχυρισμούς του, μάχονταν «για το Κοράνι, για τον Αλλάχ Παντοδύναμο» και για να σώσουν τόσο τη Ρωσία όσο και το Ισλάμ από την «απώλεια και κάθε είδους βρωμιά» που εξαπλώθηκε από τη Δύση.

Ως εκ τούτου, «οι Τσετσένοι διεξάγουν έναν τζιχάντ εναντίον των Δυτικών Σαϊτάνων (διαβόλων) στην Ουκρανία επιδιώκοντας να καταστρέψουν την αγαπημένη μας πατρίδα», κατέληξε.

«Δεν εγκαταλείπουμε τον τζιχάντ και θα φτάσουμε στο Βερολίνο»

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τσετσενίας, Μαγκομέντ Νταούντοφ, επίσης άναψε τις φλόγες του τζιχάντ στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι οι Τσετσένοι στρατιώτες «υπερασπίζονται το Ισλάμ» και «πολεμούν ενάντια στους δυτικούς μπράβους του Iblis» (ο ηγέτης των διαβόλων στην ισλαμική μυθολογία).

Πρόσθεσε ότι «μέχρι να μας σταματήσει ο Πούτιν, δεν εγκαταλείπουμε τον τζιχάντ και θα φτάσουμε στο Βερολίνο».

«Μάρτυρες» όσοι σκοτώνονται στην Ουκρανία

Ένας άλλος αξιωματούχος, ο Άνταμ Σαχίντοφ, σύμβουλος του Τσετσένου ηγέτη για θρησκευτικά ζητήματα, διακήρυξε ότι οι μουσουλμάνοι στρατιώτες στην Ουκρανία είναι Μουτζαχεντίν (μουσουλμάνοι πολεμιστές της θρησκείας) και όσοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης θα γίνουν Shaheed (μάρτυρες).

Ο Άνταμ Σαχίντοφ επαίνεσε τους Τσετσένους μαχητές που «υπερασπίζονται την τιμή του Ισλάμ και της Ρωσίας», ενάντια στις «Σαϊτανικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», που θέλουν «μας να καταστρέψουν μέσω LGBT, Ουκρανών Ναζί και φασιστών».

Φετφά κατά του ΝΑΤΟ

Οι ιδεολόγοι του τζιχάντ ενορχήστρωσαν τις φωνές των φιλορωσικών μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων για να υποστηρίξουν τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση για την «αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.

Ένα τέτοιο συμβάν υπέρ της Μόσχας ήταν η Διάσκεψη των Πνευματικών Ηγετών των Ρώσων Μουσουλμάνων στη Βόρεια Οσετία στις 16 Μαρτίου, κατά την οποία υιοθετήθηκε φετφά που όριζε θεολογικά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ως «ιερό τζιχάντ» και τους μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν σε αυτόν ως «Shaheed» (μάρτυρες).

Έτσι, η Διάσκεψη δικαιολόγησε θεολογικά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προσπάθησε να συγκεντρώσει την υποστήριξη του 20 εκατομμυρίων μουσουλμανικού πληθυσμού της Ρωσίας.

Άλλος τζιχάντ υπέρ της Ουκρανίας

Ο Σαΐντ Ισμαγκίλοφ, ο Μεγάλος Μουφτής της Ουκρανίας, ο οποίος είναι Ταταρικής καταγωγής, αποφάσισε να εναντιωθεί στους μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο με το προσωπικό του παράδειγμα.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, άλλαξε την πνευματική του υπηρεσία στο τέμενος με του στρατιώτη και εντάχθηκε στον ουκρανικό στρατό.

Ο Καζμπέκ Κουραζόφ, διοικητής της ομάδας επίθεσης των Τσετσενών Crazy Pack, ισχυρίζεται ότι οι στρατιώτες του στην Ουκρανία συνεχίζουν τον ιερό τζιχάντ των προγόνων τους, οι οποίοι πολέμησαν κατά της Ρωσικής Αυτοκρατορίας τα τελευταία 400 χρόνια για τη θρησκεία τους και την ελευθερία της Ιτσκερίας.

Ο Αχμέντ Ζακάγιεφ, ο επικεφαλής της εξόριστης τσετσενικής αυτονομιστικής κυβέρνησης, ενθάρρυνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλους τους Τσετσένους που ζουν στο εξωτερικό να πολεμήσουν στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης.

Γνωστοί μουσουλμάνοι λόγιοι στον μετασοβιετικό χώρο όπως ο μουφτής της Κριμαίας Αϊντέρ Ρουστέμοφ, ο αναπληρωτής μεγάλος μουφτής της Ουκρανίας Εμάντ Άμπου Αλρουμπ και ο αμφιλεγόμενος ιεροκήρυκας του Νταγκεστάν Άμπου Ουμάρ Σασιτλίνσκι, σε ένα μήνυμα βίντεο, υποστήριξαν θεολογικά ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν είναι τζιχάντ και οι μουσουλμάνοι που πέθαναν για τις εγκληματικές ιδέες του Πούτιν δεν θα γίνουν Shaheed (μάρτυρες), αλλά θα πάνε στο Jahannam (κόλαση).

Από τη σκοπιά της ισλαμικής θεολογίας, η Ρωσία είναι ένα επιθετικό κράτος, που αρπάζει το έδαφος της Ουκρανίας και αυτοί οι μουσουλμάνοι στρατιώτες στον ρωσικό στρατό είναι προδότες του Ισλάμ, κατέληξαν.

Ο Αϊντέρ Ρουστέμοφ κάλεσε τους Ρώσους μουσουλμάνους στρατιώτες να εγκαταλείψουν τον εγκληματικό στρατό του Πούτιν, αλλιώς η τιμωρία του Αλλάχ είναι αναπόφευκτη.

Ένας από τους πιο σημαντικούς ρωσόφωνους κήρυκες σαλαφιστές στη μουσουλμανική κοινότητα του Βορείου Καυκάσου, ο Αμπντουλάχ Κοστέκσκι, τώρα εξόριστος στην Τουρκία, απέρριψε δριμύτατα τον «ιερό τζιχάντ» του Καντίροφ, αποκαλώντας τέτοιους μουσουλμάνους στρατιώτες Ταγκούτ (ειδωλολάτρες).

Το Κοράνι απαγορεύει στους Μουσουλμάνους να πολεμούν υπό τις διαταγές των Καφίρηδων (απίστων).

Ο Άμπουμπακάρ Γιανγκουλμπάγιεφ, εξέχων ηγέτης του λαϊκού κινήματος ADAT για την παύση της κατοχής της Τσετσενίας από τη Ρωσία, είπε ότι «ο ιερός τζιχάντ στην Ουκρανία είναι θεολογικά αντίθετος με τη Σαρία και οι ενέργειες του murtad (αποστάτη) Καντίροφ, που λατρεύει τον Πούτιν, είναι σιρκ (πολυθεϊσμός)».

Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα κατήγγειλαν τον τζιχάντ της Τσετσενίας

Οι εικασίες του ηγέτη της Τσετσενίας Καντίροφ για θεολογικά ευαίσθητα δόγματα, όπως π.χ. ιερός τζιχάντ, έχουν ήδη προκαλέσει μια εξωφρενική αντίδραση από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και την Αλ Κάιντα, τους μεγάλους σουνιτικούς «μονοπωλητές» του τζιχάντ

Τόσο η Αλ Κάιντα όσο και το Ισλαμικό Κράτος κατήγγειλαν έντονα τη συμμετοχή Τσετσένων μαχητών στην ουκρανική σύγκρουση για λογαριασμό της Ρωσίας, προτρέποντάς τους να μείνουν μακριά από αυτόν τον ξένο πόλεμο των «σταυροφόρων» και των «απίστων».

Σχετικά άρθρα