Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΕ αναγνωρίζει μοναδικό κράτος στην Κύπρο την Κυπριακή Δημοκρατία – Υστερίες από το γελοίο τουρκικό ΥΠΕΞ

Η ΕΕ αναγνωρίζει μοναδικό κράτος στην Κύπρο την Κυπριακή Δημοκρατία – Υστερίες από το γελοίο τουρκικό ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία,

Απέρριψε η Κομισιόν τις τουρκικές δηλώσεις για αποδοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε ενέργεια για την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Άγκυρας, ενώ την ίδια ώρα πυρά κατά της Αθήνας και της Ουάσιγκτον εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί τη Γερουσία για να πάρει η Τουρκία τα F-16 (δεν την κέρδισαν οι Ρεπουμπλικανοί τελικά).

«Η Τουρκία απορρίπτει πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)” στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (OTS)» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η απόφαση χορήγησης καθεστώτος παρατηρητή στην “ΤΔΒΚ”, ένα από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του OTS, όπου παρευρέθηκε και ο Πρόεδρός μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και είναι φυσικό δικαίωμά τους να εγκαθιδρύουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκογενή κράτη σε κάθε τομέα.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις τουρκικές δηλώσεις για αποδοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών» απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, τόνισε ότι «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε.

«Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις αρχές της ΕΕ.

»Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», κατέληξε.

Έντονη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι αναγνωρίζει μόνο τη Δημοκρατία της Κύπρου

Σφοδρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δήλωση της ΕΕ σχετικά με τη συμμετοχή της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών υπό καθεστώς παρατηρητή.

«Η Τουρκία απορρίπτει πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (OTS)» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η απόφαση χορήγησης καθεστώτος παρατηρητή στην “ΤΔΒΚ”, ένα από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του OTS, όπου παρευρέθηκε και ο Πρόεδρός μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022.

»Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και είναι φυσικό δικαίωμά τους να εγκαθιδρύουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκογενή κράτη σε κάθε τομέα.

»Οι προσπάθειες της ΕΕ, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να εμποδίσει τον “τουρκοκυπριακό λαό” να γίνει ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και επίσης αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί όμηρος των μοχθηρών πολιτικών της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας.

»Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την επιβεβαίωση της εγγενούς κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του “τουρκοκυπριακού λαού”, που έχουν σφετεριστεί από το 1963.

»Για το σκοπό αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που θεωρεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ως αποκλειστικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”.

»Η Τουρκία, με κάθε τρόπο, θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

Σχετικά άρθρα