Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

COP27: Ο Μακρόν θα ασκήσει πίεση σε ΗΠΑ και Κίνα για να πάψουν να βρωμίζουν τον πλανήτη

COP27: Ο Μακρόν θα ασκήσει πίεση σε ΗΠΑ και Κίνα για να πάψουν να βρωμίζουν τον πλανήτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Κλιματική Αλλαγή,

Έτοιμος να ασκήσει πίεση σε ΗΠΑ και Κίνα να κάνουν ό,τι τους αναλογεί για αντιμετωπίσουν οι φτωχές χώρες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δήλωσε τη Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα πρέπει να κάνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να τηρήσουν όντως το ραντεβού», όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την οικονομική αλληλεγγύη, σημείωσε ο Γάλλος ηγέτης σε ανταλλαγή απόψεων που είχε στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ, με νεαρούς Αφρικανούς και Γάλλους ακτιβιστές για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται σε καλό δρόμο όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο θα πρέπει οι μεγάλες αναδυόμενες χώρες «να ξεφύγουν πολύ γρήγορα από τον άνθρακα», σημείωσε.

Εξάλλου, καθώς η συζήτηση του θέματος της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στις χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές κερδίζει έδαφος στην COP27, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πληρώνουν», αλλά «είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε».

Θα πρέπει επομένως «να ασκήσουμε πίεση στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες, να τους πούμε “οφείλετε να πληρώσετε το μερίδιό σας”», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι η σύνοδος διεξάγεται με δύο μεγάλους απόντες: τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ο οποίος θα κάνει μια σύντομη εμφάνιση στο Σαρμ ελ Σέιχ στις 11 Νοεμβρίου, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, των δύο χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Σι και ο Μπάιντεν ενδέχεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Μπαλί στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Σχετικά άρθρα