Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η γερμανική Wintershall Dea φέρεται να προμηθεύει φυσικό αέριο ρωσική πολεμική βιομηχανία

Η γερμανική Wintershall Dea φέρεται να προμηθεύει φυσικό αέριο ρωσική πολεμική βιομηχανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Der Spiegel, Γερμανία, Ενέργεια, Ρωσία, Σιβηρία, Φυσικό Αέριο,

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall Dea δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις.

Μια ρωσική κοινοπραξία μεταξύ της Wintershall και του ομίλου Gazprom φέρεται να προμηθεύει συμπυκνωμένο αέριο σε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Αυτό αναφέρουν το «Der Spiegel» και το πολιτικό περιοδικό «Frontal» του ZDF βάσει κοινής έρευνας.

Η Wintershall είναι θυγατρική της χημικής εταιρείας BASF και παράγει φυσικό αέριο στο λεγόμενο κοίτασμα Urengoyskoye στη Σιβηρία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το υποπροϊόν είναι συμπυκνωμένο αέριο, το οποίο πωλείται στη Gazprom.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους, το Der Spiegel και το ZDF-Frontal κατάφεραν να εντοπίσουν τις παραδόσεις αεροπορικών καυσίμων από ένα διυλιστήριο της Gazprom στο Μοροζόφσκ και το Βορονέζ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Εκεί βρίσκονται βάσεις της πολεμικής αεροπορίας με ρωσικά μαχητικά-βομβαρδιστικά.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, η Wintershall δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το συμπύκνωμα αερίου που εξάγεται χρησιμοποιείται επίσης για στρατιωτικούς σκοπούς.

Εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης άσκησαν έντονη κριτική στη Wintershall στο Spiegel και στο ZDF.

Η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης Ιρίνα Μούντρα δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης:

«Το να βγάζεις κέρδη στη Ρωσία, να πληρώνεις φόρους στη Ρωσία και να διατηρείς τη ρωσική οικονομία σε λειτουργία δεν είναι τίποτα άλλο από τη συμμετοχή στον πόλεμο».

Ο Ολέγκ Οστένγκο, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι η Wintershall Dea θα λογοδοτήσει το αργότερο μετά το τέλος του ουκρανικού πολέμου.

Η Wintershall διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Ο επικεφαλής της εταιρείας με έδρα το Κάσελ, Μάριο Μέρεν, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής:

«Απορρίπτουμε τη σύνδεση που προτείνει το Spiegel μεταξύ του συμπυκνώματος φυσικού αερίου που παράγεται στη Ρωσία από τις κοινοπραξίες και των θανάτων ανθρώπων που υποφέρουν στην Ουκρανία ως επινοημένη και ανέντιμη».

Η εταιρεία διατηρεί επίσης το δικαίωμα να αναλάβει νομική δράση.

Ο Μέρεν δήλωσε πως «στο βαθμό που δημιουργείται η εντύπωση ότι το συμπύκνωμα από τον σχηματισμό Achimov, στην παραγωγή του οποίου συμμετέχει η Wintershall Dea μέσω κοινοπραξίας, χρησιμοποιείται άμεσα ή κατανοητά έμμεσα για τον επιθετικό πόλεμο, αυτό είναι ανέντιμο και αστήρικτο».

Wintershall: Το συμπύκνωμα Achimov δεν είναι κατάλληλο για στρατιωτικά αξιοποιήσιμη παραφίνη

Η Wintershall συμμετέχει συνολικά σε τρεις κοινοπραξίες στη Ρωσία, δύο από τις οποίες παράγουν επίσης συμπύκνωμα φυσικού αερίου από τον λεγόμενο «ορίζοντα Achimov».

Ωστόσο, η Wintershall ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία συμβατική σχέση με την εταιρεία που επεξεργάζεται αυτό το συμπύκνωμα αερίου.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του επεξεργασμένου συμπυκνώματος παραμένει σε περιοχές χωρίς σημαντικές στρατιωτικές τοποθεσίες για τον πόλεμο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συμπύκνωμα δεν είναι κατάλληλο για την παραγωγή παραφίνης για στρατιωτική χρήση.

Κατ’ αρχήν, ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Wintershall ότι εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη Ρωσία, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τους μήνες που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αρκετές γερμανικές εταιρείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη Ρωσία.

Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, ο κατασκευαστής τροφίμων Dr. Oetker πούλησε το ρωσικό εργοστάσιό του στην τοπική διοίκηση.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία λιανικής πώλησης υποδημάτων Deichmann ανακοίνωσε επίσης τον Ιούνιο ότι πούλησε τα 37 υποκαταστήματά της με 260 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων, σε μέλος της ρωσικής διοίκησης.

Όχι τόσο η Wintershall. Ωστόσο, η εταιρεία θα ήθελε να έχει φύγει από τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό – τουλάχιστον αυτό λέει ο διευθύνων σύμβουλος Μάριο Μέρεν.

Ο Μέρεν υποστηρίζει όσον αφορά τις ρωσικές δραστηριότητές της ότι οποιαδήποτε αλλαγή στις συμμετοχές της στη Ρωσία θα απαιτούσε την άμεση έγκριση του Ρώσου προέδρου.

Η Wintershall δεν μπορεί απλώς να εγκαταλείψει τα σημεία γεώτρησης στη Ρωσία, να εγκαταλείψει τους εργαζόμενους και να αφήσει τις πλατφόρμες στους Ρώσους, λέει. Και δεν μπορεί να βρεθεί αγοραστής στην παρούσα κατάσταση.

Οι θυγατρικές της Wintershall στη Ρωσία συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους στο ρωσικό κράτος και έτσι το στηρίζουν οικονομικά.

Αλλά ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της Wintershall τα χρήματα αυτά θα συνέχιζαν να ρέουν.

Διευθύνων Σύμβουλος της Wintershall: «Τα έσοδά μας είναι παγιδευμένα στη Ρωσία»

Αυτό που συνηγορεί υπέρ της επιχειρηματολογίας της Wintershall είναι ότι το οικονομικό της ενδιαφέρον για τις ρωσικές θυγατρικές της είναι μάλλον περιορισμένο.

Ομολογουμένως, οι ρωσικές επιχειρήσεις είναι εδώ και καιρό επικερδείς και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι, ιδίως σε περιόδους υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αλλά τα κέρδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τοπικά στη Ρωσία.

Λόγω των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η Wintershall δεν μπορεί να μεταφέρει τα χρήματα στη Γερμανία.

Κατά την παρουσίαση των τριμηνιαίων στοιχείων τον Οκτώβριο, ο Μέρεν δήλωσε ερωτηθείς από τη Handelsblatt πως «τα έσοδά μας είναι παγιδευμένα στη Ρωσία.

»Δεν έχουμε λάβει χρήματα από τη χώρα από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους».

Μένει να δούμε αν και πότε η Wintershall θα αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα που η εταιρεία «κατά τεκμήριο» κερδίζει στη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα