Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

RP: EastMed – Ένας αγωγός στη Μεσόγειο που θα εξασφάλιζε την Ευρώπη

RP: EastMed – Ένας αγωγός στη Μεσόγειο που θα εξασφάλιζε την Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, ΔΕΠΑ - Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, Ενέργεια, Μεσόγειος Θάλασσα, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed,

Στην ελληνοϊταλική συνεργασία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed αναφέρεται δημοσίευμα της Rheinische Post.

Kαι γράφει: «EastMed είναι το όνομα του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντικαταστήσει τις προμήθειες από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom.

»Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία μέσω Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

»Με αυτό τον τρόπο χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Κύπρος θα τροφοδοτούσαν με αέριο, από τις περιοχές παραγωγής τους, το ευρωπαϊκό δίκτυο. Μελέτες αναφέρουν ότι τα υπάρχοντα κοιτάσματα φυσικού αερίου αλλά και αυτά που εικάζεται ότι υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο, ανέρχονται σε περίπου 8.500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

»Αυτό θα ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για περίπου 20 χρόνια».

«Η διαχείριση του έργου ανήκει στην θυγατρική της ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχει ισομερώς η ιταλική Ediso…

»Ωστόσο, η Τουρκία θα μπορούσε να εμποδίσει το έργο.

»Ο αγωγός θα πρέπει να διασχίσει μια θαλάσσια περιοχή που η Άγκυρα διατείνεται ότι είναι δική της οικονομική ζώνη.

»Πίσω από τις αντιρρήσεις όμως κρύβεται το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να κάνει τη χώρα του διάδρομο για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

ΠΗΓΗ: dw.com

Σημείωση: Η Deutsche Welle, αναφορικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να εμποδίσει τον αγωγό, είναι ανακριβής. Η ΑΟΖ θεωρείται διεθνή ύδατα και ΚΑΜΙΑ χώρα, ακόμα και σε ανακηρυγμένες ΑΟΖ, δεν μπορεί να εμποδίσει το πέρασμα ενός αγωγού. Δεν είναι χωρικά ύδατα η ΑΟΖ. Τις γερμανικές εξυπνάδες… αλλού.

Σχετικά άρθρα