Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσία: Σε ισχύ ξανά η συμφωνία για τα σιτηρά – Η Ουκρανία έδωσε εγγυήσεις

Ρωσία: Σε ισχύ ξανά η συμφωνία για τα σιτηρά – Η Ουκρανία έδωσε εγγυήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επισιτιστική Ασφάλεια, Ουκρανία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Σεργκέι Σόιγκου, Σιτάρι, Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,

Την απόφασή της να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η Μόσχα, δια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως αναφέρεται «έχει λάβει τις σχετικές εγγυήσεις από την ουκρανική πλευρά».

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο δηλώνει ότι η Ρωσία έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

«Χάρη στη συμμετοχή του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και στη βοήθεια της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που καθορίζονται προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων».

»Ειδικότερα, η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε επίσημα ότι “ο Θαλάσσιος Ανθρωπιστικός Διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας και τις προβλέψεις του Κοινού Συντονιστικού Κέντρου”».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα τη συμφωνία με τη Μόσχα κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδα του κυβερνώντος κόμματος (AKP), επικαλούμενος επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

«Η κρίση των σιτηρών έχει τελειώσει» δήλωσε ο Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα