Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσία: Επικίνδυνο για την Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Ρωσία: Επικίνδυνο για την Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εύξεινος Πόντος, Μαύρη Θάλασσα, Ντμίτρι Πεσκόφ, Ουκρανία, Ρωσία, Σιτάρι,

Θα ήταν επικίνδυνο για την Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας τώρα που η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία διευκόλυνσης των αποστολών που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, δήλωσε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο.

«Υπό συνθήκες στις οποίες η Ρωσία κάνει λόγο για αδυναμία εγγύησης της ασφαλούς ναυσιπλοΐας σε αυτές τις περιοχές, μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολα εφικτή, και λαμβάνει διαφορετικό χαρακτήρα – πολύ πιο ριψοκίνδυνο, επικίνδυνο και μη εγγυημένο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Πεσκόφ, μάλιστα, κατηγόρησε εκ νέου την Ουκρανία για την υπονόμευση της συμφωνίας για τις εξαγωγές των Ουκρανικών σιτηρών, επισημαίνοντας ότι η επίθεση που δέχθηκε ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας από τις ουκρανικές δυνάμεις ήταν ο λόγος που ώθησε τη Μόσχα να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αποχωρώντας από τη συμφωνία για τα σιτηρά «εκβιάζει τον πλανήτη με πείνα».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία επέτρεψε στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών που είχαν σταματήσει μετά τον ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής.

Η Ουκρανία άλλωστε είναι κορυφαίος εξαγωγέας σιτηρών και οι ποσότητες που εξάγει είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και της απειλής λιμού σε μέρη της Αφρικής.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε, πάντως, ότι οι επαφές του Κρεμλίνου με την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, που μεσολάβησαν για την επίτευξη της συμφωνίας τον Ιούλιο, συνεχίζονται.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει υπό ποιες συνθήκες, κατά την άποψη της Ρωσίας, θα μπορούσε να επανενεργοποιηθεί η συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε επίσης γιατί είπε πως οι αποστολές σιτηρών χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας είναι επικίνδυνες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, Ηνωμένα Έθνη, Τουρκία και Ουκρανία συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν σήμερα 16 δρομολόγια πλοίων, τα 12 εκ των οποίων αναχώρησαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας μεταφέροντας σιτηρά, παρά την προειδοποίηση της Ρωσίας.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση της Ρωσίας έχει προκαλέσει κατακραυγή από την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το Σάββατο την κίνηση της Ρωσίας «καθαρά εξωφρενική» και είπε ότι θα αυξήσει την πείνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο..

Πριν αποχωρήσει από τη συμφωνία, η Ρωσία παραπονιόταν επί εβδομάδες ότι πολύ μικρή ποσότητα από τα εξαγόμενα σιτηρά κατευθύνονταν στις φτωχότερες χώρες που τα έχουν ανάγκη.

Ο Πεσκόφ, δε, σήμερα δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τις αφρικανικές χώρες, αλλά οι λεπτομέρειες είναι περίπλοκες και βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.

«Μέχρι στιγμής μπορούμε μόνο να εγγυηθούμε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να αντισταθμίσει την πτώση των όγκων με δικά της έξοδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σχετικά άρθρα