Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι καλά γεμισμένες, σήμερα σε ποσοστό άνω του 95%.
Υπάρχει όμως αρκετή βενζίνη για το χειμώνα;
Οι εμπειρογνώμονες συζητούν εδώ και μήνες αμφιλεγόμενα για το υπό ποιες συνθήκες θα είναι διαθέσιμη αρκετή ενέργεια.
Η Handelsblatt παρουσιάζει τα τα νέα τους ευρήματα.
Ποιο είναι το σημερινό επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας;
Την περασμένη εβδομάδα, η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου ανήλθε κατά μέσο όρο σε 608 γιγαβατώρες, 31% χαμηλότερα από ό,τι τις ίδιες ημερολογιακές εβδομάδες της περιόδου 2018-2021 (881 γιγαβατώρες), ανακοίνωσε ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων στη Βόννη την Πέμπτη.
Η μείωση οφείλεται στον σχετικά ζεστό καιρό, αλλά και στην εσκεμμένη εξοικονόμηση πόρων.
«Αυτό είναι ενθαρρυντικό, πρέπει να συνεχίσουμε έτσι», δήλωσε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής του οργανισμού δικτύου.
Η βιομηχανία κατανάλωσε κατά μέσο όρο 1152 γιγαβατώρες. Πριν από ένα χρόνο, ήταν λίγο κάτω από 400 γιγαβατώρες περισσότερες.
Ποια είναι η πρόβλεψη του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων;
Ως εκ τούτου, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων επικαιροποίησε τις προβλέψεις για τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου.
«Χάρη στις καλές προφυλάξεις που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες, βρισκόμαστε τώρα σε καλύτερη θέση», λέει ο Μίλερ.
Ο οργανισμός εξέτασε διάφορα σενάρια:
Πρώτον, υποθέτει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαθέτουν μόνο ελαφρώς λιγότερο φυσικό αέριο.
Εάν υπολογιστεί η διαφορά μεταξύ των σημερινών εισαγωγών φυσικού αερίου στη Γερμανία και των παραδόσεων από τη Γερμανία σε άλλες χώρες, θα ήταν διαθέσιμες μόνο 78 γιγαβατώρες αντί των σημερινών 97 γιγαβατωρών.
Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει μέχρι την άνοιξη, ανεξάρτητα από τη σφοδρότητα του χειμώνα.
Στα υπόλοιπα σενάρια, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων υποθέτει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταβολή στην ποσότητα των προμηθειών προς τη Γερμανία και στη περαιτέρω μεταφορά προς τις γειτονικές χώρες.
Σε έναν κανονικό χειμώνα με μέσες θερμοκρασίες λίγο κάτω από δέκα βαθμούς, το φυσικό αέριο δεν θα τελείωνε πριν από τα μέσα Απριλίου.
Ωστόσο, εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα ψυχρός, θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Το συμπέρασμα του Mίλερ είναι επομένως ότι η Γερμανία μπορεί να ξεπεράσει το χειμώνα χωρίς εθνική έλλειψη φυσικού αερίου, εάν συνεχίσει να επιτυγχάνει το στόχο εξοικονόμησης τουλάχιστον 20%, εάν οι τερματικοί σταθμοί LNG συνδεθούν στο δίκτυο στην αρχή του έτους και εάν η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου που σχετίζεται με το χειμώνα και η αύξηση των εξαγωγών είναι μέτριες.
Πόσα αποταμιεύουν ήδη ιδιώτες και εταιρείες
Λόγω των τεράστιων αυξήσεων των τιμών στην αγορά ενέργειας, το 60% των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών κοινής γνώμης Forsa.
Σχεδόν το 50% θέλει να αερίσει με τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας και σχεδόν το 20% έχει ήδη αλλάξει το υπάρχον σύστημα θέρμανσης.
Μια έρευνα της ψηφιακής ένωσης Bitkom καταλήγει σε παρόμοια αποτελέσματα.
Το 1/4 των ανθρώπων μειώνει τη δική του κατανάλωση ενέργειας «σε όλους τους δυνατούς χώρους», το 40% τη μειώνει «σε πολλούς χώρους» και ένα άλλο 20% τη μειώνει «σε λίγους χώρους».
Ποιες είναι οι προτάσεις και τα κίνητρα για αποταμίευση;
Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές θα ήθελαν να έχουν καλύτερη εικόνα της ενεργειακής τους κατανάλωσης, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες εξοικονόμησης, σύμφωνα με τη μελέτη της Bitkom.
Το 88% των ερωτηθέντων θα ήθελε να γνωρίζει με μια ματιά πόσο υψηλή είναι η ενεργειακή του κατανάλωση και πού μπορεί να εξοικονομήσει ακόμα.
Το να γνωρίζει κανείς τις δικές του δαπάνες δεν είναι αυτονόητο: σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει επί του παρόντος πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει το νοικοκυριό του ετησίως.
Το 30% δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ποσό της μηνιαίας δόσης.
Ενώ ο όγκος των δεδομένων που χρησιμοποιούνται μπορεί να προβληθεί ανά πάσα στιγμή σε ένα smartphone, συνήθως δεν υπάρχει τέτοια διαφάνεια στα νοικοκυριά, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Bitkom Bernhard Rohleder.
«Ωστόσο, οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι εδώ και καιρό εκεί για να υποστηρίξουν μαζικά τους καταναλωτές στην εξοικονόμηση ενέργειας – και χωρίς να χρειάζεται να κατέβουν στο υπόγειο στον μετρητή ρεύματος και να κάνουν καταγραφές με το χέρι».
Εξάλλου, η ενέργεια θέρμανσης αντιπροσωπεύει το 70% έως 90% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας ενός νοικοκυριού, σύμφωνα με την καταναλωτική πύλη co2online.
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας συμβουλεύουν τη χρήση ηλεκτρονικών θερμοστατών θερμαντικών σωμάτων, εξαερισμού των θερμαντικών σωμάτων και υδραυλικής εξισορρόπησης των συστημάτων θέρμανσης, δηλαδή τη ρύθμιση ενός συστήματος θέρμανσης έτσι ώστε η απαραίτητη ποσότητα ενέργειας και θερμότητας να φτάνει σε όλους τους χώρους.
Το κράτος πρέπει να καταγγείλει τις παλαιές συμβάσεις φυσικού αερίου
Μια ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Ρούτιγκερ Μπάχμαν, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Notre Dame στην πολιτεία Ιντιάνα των ΗΠΑ, εξετάζει την τιμή του φυσικού αερίου από οικονομική άποψη.
Σε πολυάριθμες μελέτες, ο οικονομολόγος συμβουλεύει να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα κατανέμει το βάρος πιο δίκαια.
Επί του παρόντος, οι άνθρωποι που έχουν υπογράψει νέα σύμβαση με υψηλές τιμές θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με εκείνους που προμηθεύονται φτηνό φυσικό αέριο από παλιές συμβάσεις.
Το κράτος θα πρέπει επομένως να κηρύξει άκυρες τις παλιές συμβάσεις, απαιτεί ο Μπάχμαν.
Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι πελάτες φυσικού αερίου θα πρέπει να υπογράψουν νέα σύμβαση με ενιαίες τιμές και θα υπάρχει κίνητρο για εξοικονόμηση φυσικού αερίου.
Οι μεγαλύτερες διακοπές των Χριστουγέννων μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας στη βιομηχανία
Δεν είναι μόνο οι καταναλωτές που συμβάλλουν στο να περάσει η Γερμανία το χειμώνα χωρίς έλλειψη φυσικού αερίου.
Για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο, η βιομηχανία πρέπει επίσης να εξοικονομήσει.
Εξάλλου, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας στη Γερμανία.
Το 2021, θα καταναλώνουν λίγο λιγότερο από το 40% του διαθέσιμου φυσικού αερίου και τα νοικοκυριά περίπου το 30%.
Ο αντιπρόεδρος της Leopoldina, Ρόμπερτ Σέγκλ, κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να εξοικονομήσει η βιομηχανία: Μια επιλογή είναι οι παρατεταμένες διακοπές των Χριστουγέννων, λέει.
Εάν οι διακοπές των Χριστουγέννων παραταθούν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, για παράδειγμα, «δεν θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στην παραγωγικότητα».
Ορισμένες βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, εισήγαγαν τις εργοστασιακές διακοπές πολύ πριν από την ενεργειακή κρίση.
Κατά τη γνώμη του Σλεγκλ, οι βιομηχανίες-προμηθευτές θα πρέπει επίσης να κλείσουν τις παραγωγικές τους εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
«Παράγουμε “just in time” και στη συνέχεια ενδεχομένως με μερική χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας», λέει.
«Δηλαδή, αν δεν υπάρχει ενεργειακή κρίση, δεν υπάρχει πρόβλημα».
Σε περιόδους κρίσης, ωστόσο, λέει, πρέπει να σκεφτεί κανείς εναλλακτικές λύσεις, όπως η εργασία σε εκστρατείες παραγωγής και η παραγωγή σε απόθεμα.
Η απόφαση αυτή δεν πρέπει να αφεθεί στις εταιρείες, λέει, αλλά να αποφασιστεί ενιαία για ολόκληρη τη Γερμανία.
Τι ρόλο παίζουν οι τερματικοί σταθμοί LNG;
Καθοριστικός παράγοντας για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο είναι επίσης η διαθεσιμότητα του λεγόμενου LNG, δηλαδή του υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί με πλοία και συνεπώς δεν εξαρτάται από αγωγούς.
Δύο τερματικοί σταθμοί στη Βόρεια Θάλασσα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τον Ιανουάριο.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Fraunhofer για τις ενεργειακές υποδομές και τη γεωθερμία IEG μελέτησαν τη χωρητικότητα του δικτύου στις διάφορες περιοχές της Γερμανίας.
Το συμπέρασμά τους: «Το δίκτυο φυσικού αερίου δεν είναι κατάλληλο για τροφοδοσία χωρίς ρωσικό αέριο».
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δυνατότητες του γερμανικού δικτύου φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα δεν επαρκούν επί του παρόντος για την ταυτόχρονη υποδοχή αερίου LNG και αερίου αγωγών από τη Νορβηγία.
Η χρήση του δικτύου θα είναι πολύ υψηλή. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι τερματικοί σταθμοί θα πρέπει μάλλον να τοποθετηθούν στη Βαλτική Θάλασσα.
Μέχρι τώρα, το φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1 ρέει από τα ανατολικά προς τα δυτικά στη βορειοανατολική Γερμανία.
Εάν το αέριο παραδοθεί τώρα στη βορειοδυτική Γερμανία, η κατεύθυνση της ροής του αερίου του αγωγού θα πρέπει να αντιστραφεί.
Αλλά αυτό θεωρείται δύσκολο λόγω της έλλειψης σημείων εισόδου.
Ποια είναι η σημασία του καιρού;
Οι μετεωρολόγοι εξέτασαν προσεκτικότερα την επίδραση του καιρού στη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με αυτούς, το επίπεδο πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου δεν εξαρτάται μόνο από τις μέσες θερμοκρασίες.
Τα μοντέλα των κλιματικών ινστιτούτων υποδηλώνουν μεγαλύτερη πιθανότητα για ήρεμο και ξηρό καιρό από ό,τι σε ένα κανονικό έτος, ιδίως κατά το πρώτο μισό του χειμώνα.
Για την κατανάλωση αερίου, ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο καλό όσο ακούγεται.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε μια ήρεμη, απάνεμη ημέρα, οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν σχεδόν καθόλου ενέργεια.
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο, καλύπτουν το 50 τοις εκατό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πρόβλημα: όσο λιγότερη αιολική ενέργεια είναι διαθέσιμη, τόσο περισσότερη ενέργεια πρέπει να αντισταθμίζεται από το φυσικό αέριο.
Αν και οι άνθρωποι αναγκάζονται να θερμαίνουν περισσότερο τις ημέρες με αέρα, ο άνεμος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Συμπέρασμα
Ουσιαστικά, υπάρχουν τρεις παράγοντες που βοηθούν τη Γερμανία να περάσει το χειμώνα με αρκετό αέριο:
-Η επισκόπηση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, βοηθά τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα.
-Η πλήρης διακοπή λειτουργίας των βιομηχανικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων αντί της παραγωγής με περιορισμένες λειτουργίες μειώνει μαζικά την κατανάλωση φυσικού αερίου.
-Ο καιρός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου. Όσο πιο ήρεμος, τόσο χειρότερα. Διότι όσο λιγότερη ενέργεια παράγουν οι ανεμογεννήτριες, τόσο περισσότερη ενέργεια πρέπει να αντισταθμίζεται με φυσικό αέριο.