Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η δισέγγονη του Χρουστσόφ προειδοποιεί: Έτοιμος για παγκόσμιο πόλεμο ο Πούτιν

Η δισέγγονη του Χρουστσόφ προειδοποιεί: Έτοιμος για παγκόσμιο πόλεμο ο Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Νικίτα Χρουστσόφ, Ουκρανία, Πυρηνικά Όπλα, Ρωσία,

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να είναι έτοιμος να διακινδυνεύσει έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο, προειδοποίησε η απόγονος του Νικήτα Χρουστσόφ, αφού ο Ρώσος ηγέτης αστειεύτηκε με την προοπτική ενός πυρηνικού Αρμαγεδδώνα, γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η Νίνα Χρουστσέβα, η οποία είναι καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο The New School της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η «μεγαλοπρεπής ρητορική» του Πούτιν για μια «νέα παγκόσμια τάξη» υποδηλώνει ότι σκέφτεται μια παγκόσμια αντιπαράθεση.

Το «αστείο» του Πούτιν για τον πυρηνικό πόλεμο

Η απόγονος του Νικήτα Χρουστσόφ, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στη Ρωσία, προειδοποίησε επίσης ότι ο κόσμος αποθηκεύει χάπια κατά της ραδιενέργειας και «προετοιμάζεται για κάτι καταστροφικό», επειδή κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια.

Χθες το βράδυ (27/10) στη Μόσχα, ο ηγέτης της Ρωσίας κλήθηκε να διαβεβαιώσει το ακροατήριο της δεξαμενής σκέψης «Valdai Discussion Club» ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται στα πρόθυρα του πυρηνικού αφανισμού – και επέλεξε να απαντήσει με μια μακρά παύση.

Όταν ο οικοδεσπότης Fyodor Lukyanov επεσήμανε ότι η σιωπή του ήταν «ανησυχητική», ένας χαμογελαστός Πούτιν απάντησε:

«Το έκανα επίτηδες για να είστε σε επιφυλακή. Το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε».

«Δεν υπάρχει πολιτική ή στρατιωτική δικαιολογία»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε την ετήσια ομιλία του στη Λέσχη Βαλντάι για να εκθέσει την ατζέντα της εξωτερικής του πολιτικής, διακηρύσσοντας ότι η δυτική παγκόσμια τάξη καταρρέει και ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαθιδρυθεί μια «πολυπολική παγκόσμια τάξη», στην οποία η Μόσχα θα έχει μεγαλύτερο λόγο.

Κατηγορώντας τους δυτικούς ηγέτες ότι υποδαύλισαν τις φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία και την Ταϊβάν, ο Πούτιν τους κατηγόρησε επίσης ότι προκάλεσαν ενεργειακή κρίση και στραγγάλισαν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων – όλα αυτά για τα οποία έχει ο ίδιος επικριθεί.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε επίσης εκτενώς για τα πυρηνικά όπλα, έχοντας απειλήσει αρκετές φορές τη Δύση με πυρηνικό χτύπημα – προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο όπλο και στην Ουκρανία.

Αρνήθηκε, πάντως, ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο όπλο στο έδαφος του γείτονά του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία πολιτική ή στρατιωτική δικαιολογία» για κάτι τέτοιο.

Αλλά αναφέρθηκε επίσης στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο επιτρέπει τη χρήση τους σε περίπτωση που η χώρα απειλείται, η οποία –τουλάχιστον σύμφωνα με το Κρεμλίνο– περιλαμβάνει πλέον και τα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου στο ρόλο του Χρουστσόφ»

Ο Lukyanov επεσήμανε ότι σήμερα είναι η 60ή επέτειος από το τέλος της κρίσης των πυραύλων της Κούβας – η οποία επιλύθηκε όταν ο Χρουστσόφ επέλεξε να αποσύρει τα σοβιετικά πυρηνικά όπλα από την Κούβα.

Ο Πούτιν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έπαιρνε τη θέση του Χρουστσόφ αν η κρίση επαναλαμβανόταν και απάντησε: «Με τίποτα!».

Κληθείς να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πυρηνική αντιπαράθεση ή αν ο ίδιος θα αρνιόταν να υποχωρήσει, ο Πούτιν απάντησε μόνο: «Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου στο ρόλο του Χρουστσόφ».

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, η Νίνα Χρουστσέβα δήλωσε ότι ο Πούτιν «σαφώς δεν σκέφτεται με τους ίδιους όρους» όπως ο Σοβιετικός ηγέτης πρόγονός της.

«Όταν εκδιώχθηκε ο Χρουστσόφ, ένας από τους ισχυρισμούς ήταν ότι πήρε τους πυραύλους από την Κούβα και μετά από αυτό η Σοβιετική Ένωση φαινόταν αδύναμη.

»Ο Χρουστσόφ τότε είπε: “Τι, υποτίθεται ότι θα ξεκινούσα έναν παγκόσμιο πόλεμο;”.

«Ο Πούτιν σαφώς δεν σκέφτεται με αυτούς τους όρους.

»Σκέφτεται ότι αυτός “είναι ο τρόπος μας και ο τρόπος που εγώ αποφασίζω ότι θα γίνει και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω”.

»Δεν πρόκειται να βάλω λόγια στο στόμα του –δεν είπε “αλλιώς θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος”– αλλά φαίνεται ότι μπορεί να είναι έτοιμος να κάνει πόλεμο, αντί να προσαρμόσει την πολιτική του συμπεριφορά», δήλωσε η Νίνα Χρουστσέβα.

<«Οι Ρώσοι έχουν παγώσει στην απελπισία»

Ερωτηθείσα σχετικά με την τρέχουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Ρωσία, όπου εργάζεται, η Χρουστσέβα είπε ότι υπάρχει μια «αισθητή» σύγχυση για το τι θα κάνει ο Πούτιν.

«Η κοινωνία απελπίζεται όλο και περισσότερο», είπε.

«Έχει παγώσει στην απελπισία –ούτε καν στο φόβο, στην απελπισία– δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί ή τι φέρνει το αύριο».

Οι φόβοι για πυρηνική κλιμάκωση αυξάνονται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει στον ένατο μήνα του, με το Κίεβο να έχει το προβάδισμα και τον Πούτιν να μην είναι κοντά στην επίτευξη των στόχων του.

Αν και ο επίσημος σκοπός της εισβολής παραμένει η «απελευθέρωση» της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Πούτιν, στην πραγματικότητα τα στρατεύματά του έχουν σταματήσει να προελαύνουν σχεδόν παντού εκτός από την πόλη Μπαχμούτ, στο Ντονέτσκ.

Σχετικά άρθρα