Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ντμπεϊμπά της Λιβύης υπέγραψε δύο στρατιωτικές συμφωνίες με την Τουρκία

Ο Ντμπεϊμπά της Λιβύης υπέγραψε δύο στρατιωτικές συμφωνίες με την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Λιβύη, Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,

Ο νυν υπηρεσιακός (και έκπτωτος σύμφωνα με τη Βουλή) πρωθυπουργός της Λιβύης και υπουργός Άμυνας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υπέγραψαν την Τρίτη δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόκειται για δύο ακόμη παράνομες συμφωνίες μεταξύ των ισλαμιστών της Τρίπολης και της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Η πρώτη συμφωνία προβλέπει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δυνατοτήτων της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας με τη βοήθεια τουρκικής εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα αυτό.

Η δεύτερη συμφωνία περιελάμβανε πρωτόκολλα εφαρμογής για τη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε ο προκάτοχος του Ντμπεϊμπά, ο Τουρκολίβυος Φαγιέζ Σαράτζ, το 2019.

Τα δύο μέρη πραγματοποίησαν συνομιλίες στην έδρα του υπουργείου Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο συμμετείχαν από λιβυκής πλευράς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, αντιστράτηγος Μοχάμεντ αλ-Χαντάντ και από την τουρκική πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και ο Τούρκος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, μαζί με πλήθος αξιωματικών και αξιωματούχων των δύο στρατών, για να συζητήσουν πτυχές της συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς.

Νωρίτερα, ο Ντμπεϊμπά είχε συμμετάσχει στα εγκαίνια της Έκθεσης New Generation for Defence, Aviation and Space Technologies 2022 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Αμύνης σε δελτίο Τύπου.

Μετά τη συνάντηση υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, προσθέτει.

Μία από τις συμφωνίες που υπεγράφη από τον υπουργό Ακάρ και τον Ντμπεϊμπά περιλαμβάνει την αύξηση της αποτελεσματικότητας της Λιβυκής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο πλαίσιο του «Πρωτοκόλλου Εκπαίδευσης Πτήσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας», επιδιώκεται οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να συμβάλουν στην εκπαίδευση των Λιβύων πιλότων.

Με το άλλο πρόσθετο πρωτόκολλο που υπογράφεται, αποσκοπεί στη βελτίωση των υφιστάμενων στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σχετικά άρθρα