Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής έκρινε «αγενή» την πρόταση του HDP για «Ημέρα Μνήμης» των «Σεπτεμβριανών»

Τουρκία: Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής έκρινε «αγενή» την πρόταση του HDP για «Ημέρα Μνήμης» των «Σεπτεμβριανών»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Αρμενία, Εβραίοι, Ελληνική Ομογένεια, Τουρκία,

Στον ισότοπο DuvaR με τίτλο «Ο Σεντόπ βρήκε “αγενή” την πρόταση του “Πογκρόμ 6ης-7ης Σεπτεμβρίου”» αναφέρεται στην επιστροφή, από τον Πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει ο βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP, Γκάρο Παϋλάν, στη Βουλή για την ανακήρυξη της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Μνήμης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Παϋλάν είχε αναφερθεί στην καταστροφή περισσότερων από πέντε χιλιάδων καταστημάτων ρωμαίικης, αρμενικής και εβραϊκής ιδιοκτησίας, τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στη Σμύρνη, τα οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πυρολύθηκαν και λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Σεπτεμβρίου του 1955.

Επισημαίνεται ότι η πρόταση νόμου επεστράφη στον αποστολέα της από τον Πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας με το σκεπτικό ότι υπήρχαν «αγενείς και προσβλητικές» αναφορές σε αυτήν, επί τη βάσει του άρθρου 67 του Κανονισμού της Τουρκικής Βουλής το οποίο ορίζει ότι, «εάν υφίστανται αγενείς και προσβλητικές εκφράσεις στα άρθρα και τις προτάσεις που αποστέλλονται στην Προεδρία, ο Πρόεδρος επιστρέφει την επιστολή ή την πρόταση στον αποστολέα της ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις».

Αντιδρώντας ο κ. Παϋλάν εξέφρασε την απογοήτευσή του τονίζοντας ότι:

«Ως χριστιανός Αρμένιος πολίτης της Τουρκίας και μέλος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είμαι μέλος της μειονοτικής κοινότητας που έχει βιώσει τα τραύματα του παρελθόντος» ενώ ζήτησε να ενημερωθούν τα κόμματα για το ποιες εκφράσεις στο νομοσχέδιο είναι «αγενείς και προσβλητικές» και ποιες πρέπει να «διορθώσει».

Σχετικά άρθρα