Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ταλιμπάν «αναγνωρίζουν το Κουρδιστάν» και βλέπουν την Τουρκία «φιλική χώρα»

Οι Ταλιμπάν «αναγνωρίζουν το Κουρδιστάν» και βλέπουν την Τουρκία «φιλική χώρα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντιγιάρμπακιρ, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, παρακολούθησε ένα συνέδριο ισλαμιστών στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας (βόρειο Κουρδιστάν), η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, όπου δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν «αναγνωρίζουν το Κουρδιστάν».

Το συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ένωση Μελετητών και Μαντράσας μεταξύ 15-16 Οκτωβρίου, συμμετείχαν θρησκευτικοί λόγιοι από την Τουρκία, το Αφγανιστάν, τη Ροζάβα και τη Λιβύη.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ μίλησε στο 7ο συνέδριο για κοινά ζητήματα και προβλήματα των μουσουλμάνων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε «αναγνωρίζω το Κουρδιστάν» και εξέφρασε την ελπίδα για επίλυση του κουρδικού ζητήματος χωρίς βία.

Εξήγησε ότι το κουρδικό ζήτημα δεν είναι πρόβλημα μόνο των Κούρδων και κάλεσε για ενότητα μεταξύ των μουσουλμάνων, ελπίζοντας ότι ο διάλογος θα μπορούσε να επιλύσει εθνικά προβλήματα.

«Βλέπουμε την Τουρκία ως φιλική χώρα»

Όσον αφορά την άποψη των Ταλιμπάν για την Τουρκία, ο Μουτζαχίντ τόνισε ότι το Αφγανιστάν και η Τουρκία έχουν ιστορικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά στενούς δεσμούς.

Αναφέρθηκε στην Τουρκία ως μια φιλική και αδελφική χώρα που στάθηκε δίπλα στους Αφγανούς σε άσχημες στιγμές.

Ενώ η Τουρκία είχε στρατιωτική παρουσία στη χώρα ως μέρος των αποστολών του ΝΑΤΟ από το 2002, ανέλαβε έναν μη μαχητικό ρόλο, διασφαλίζοντας ότι τα στρατεύματά της δεν συμμετείχαν σε ενεργό πόλεμο.

Επιπλέον, η Τουρκία ήταν μια από τις λίγες χώρες, και το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ, που δεν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Αφγανιστάν όταν οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία πέρυσι.

Τόσο οι Ταλιμπάν όσο και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία να συνεργαστούν μετά την ένοπλη κατάληψη της χώρας από την ισλαμιστική παράταξη πέρυσι.

Ο Ερντογάν είχε πει ότι ήταν «απαίτηση αδελφοσύνης» να σταθεί το καθεστώς του στο πλευρό του Αφγανιστάν και «δεν έχουμε τίποτα ενάντια στις πεποιθήσεις τους».

Ο Σουχαΐλ Σαχέεν των Ταλιμπάν είχε κάνει παρόμοια σχόλια, τονίζοντας ότι ο δεσμός της Τουρκίας με το Αφγανιστάν είναι «ασύγκριτος» με άλλες χώρες.

Ο Ερντογάν είχε τονίσει αργότερα ότι η οικονομία του Αφγανιστάν πρέπει να αναζωογονηθεί για να αποφευχθεί μια προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες σε διάφορες χώρες.

Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 300.000 Αφγανούς, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πρόληψη της «αποκλίνουσας συμπεριφοράς»

Εκτός από τη γεωπολιτική συζήτηση, η ισλαμική διάσκεψη στο Ντιγιάρμπακιρ ολοκληρώθηκε με μια ανακοίνωση που ζητούσε την ενίσχυση των μεντρεσά της Σαρία, των θρησκευτικών σχολείων.

Η ανακοίνωση έδωσε έμφαση στις «οικογενειακές αξίες», αναφερόμενη στην οικογένεια ως το προπύργιο ενάντια στις παγκόσμιες αποικιακές δυνάμεις.

«Σε μια εποχή που οι αιρέσεις είναι νομικά εγγυημένες για την καταστροφή της οικογένειας, οι ουλεμάδες πρέπει να βγουν μπροστά και να καθοδηγήσουν την κοινωνία στην πρόληψη της αποκλίνουσας συμπεριφοράς».

Σχετικά άρθρα