Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ξεσπάθωσε» ο Μακρόν κατά Μπάιντεν για τις πανάκριβες τιμές των ΗΠΑ στο φυσικό αέριο

«Ξεσπάθωσε» ο Μακρόν κατά Μπάιντεν για τις πανάκριβες τιμές των ΗΠΑ στο φυσικό αέριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τζο Μπάιντεν, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), Φυσικό Αέριο,

«Ξεσπάθωσε» ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν κατά του ομολόγου του των ΗΠΑ Μπάιντεν, για τις υψηλές τιμές που διαθέτουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ το υγροποιημένο φυσικό άεριο LNG.

«Η βορειοαμερικανική οικονομία κάνει επιλογές για να είναι ελκυστική -κάτι που σέβομαι- δημιουργούν όμως διπλά στάνταρ», είπε την Παρασκευή κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε, αυτό κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στο εσωτερικό, δηλαδή τις ΗΠΑ, αλλά στέλνει σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες.

Επιπλέον, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «επιτρέπουν την κρατική επιχορήγηση να φτάσει στο 80% σε κάποιους τομείς, ενώ εδώ [ενν. στην Ευρώπη] απαγορεύεται».

Και αυτό δημιουργεί διπλό στάνταρ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «όλα σχετίζονται με την ειλικρίνεια του διατλαντικού εμπορίου».

Η ΕΕ, τονίζει σχετικά το Bloomberg, έχει εξοργιστεί για το πακέτο μέτρων των ΗΠΑ (Inflation Reduction Act) το οποίο παρέχει επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στη Βόρεια Αμερική και -σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχος- μια «άδικη στήριξη προς την πράσινη οικονομία».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε ονομαστικά στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως χώρες που αποκομίζουν υπερκέρδη από την πώληση φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Οικονομικών του, Μπρυνό ΛεΜερ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο, κατηγόρησε τους αμερικανικούς παραγωγούς ότι πωλούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τετραπλάσια τιμή από ό,τι το πωλούν σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τα ζητήματα αυτά σκοπεύει να θέσει ο Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σχετικά άρθρα