Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσαβούσογλου και Καταριανός ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε όλα για τη Λιβύη

Τσαβούσογλου και Καταριανός ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε όλα για τη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατάρ, Λιβύη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, Τουρκία,

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο ομόλογός του από το Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συζήτησαν για τις εξελίξεις στη λιβυκή κρίση.

Αυτό συνέβη στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Κατάρ-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή.

Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη σημασία της υποστήριξης μιας λύσης στη λιβυκή κρίση.

Επιβεβαίωσαν ότι το Κατάρ και η Τουρκία έχουν πανομοιότυπες θέσεις σχετικά με την ανάγκη διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε επίσης τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης, τον τερματισμό της διαίρεσης και την επίτευξη σταθερότητας.

Με τη σειρά του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να γίνει δουλειά για την επίλυσή τους.

Τον Σεπτέμβριο, ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, και τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία στη Ντόχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ντιβανιού του Εμίρη» του Κατάρ, ο Σάλεχ ενημέρωσε τον Εμίρη για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο Εμίρης επανέλαβε τη θέση του έναντι του λιβυκού λαού, υποστηρίζοντας μια ειρηνική λύση και να πετύχει ο λιβυκός λαός τις επιθυμίες του για ανάπτυξη καθώς και ευημερία για χάρη της ενότητας της Λιβύης.

Κατά τη συνάντηση συζήτησαν πτυχές ανάπτυξης και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως και ​​μια σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, ότι οποιοδήποτε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που συνάπτεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Τρίπολης δεν έχει νομική ισχύ και δεν έχει δεσμεύει το λιβυκό κράτος.

Σε επιστολή του προς τον Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR) είπε ότι η εντολή της GNU έληξε συνταγματικά σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής συμφωνίας.

Πρόσθεσε ότι η GNU απέτυχε να εκτελέσει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της όπως καθορίστηκαν στον οδικό χάρτη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (LPDF).

«Η διάπραξη αυτής της εσκεμμένης παραβίασης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και με τις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Λιβύης.

Η GNU και η Τουρκία υπέγραψαν ενεργειακό μνημόνιο κατανόησης, το οποίο απορρίφθηκε από τις δυτικές χώρες και την Αίγυπτο.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας θα μπορούσε «δυνητικά να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα».

Σχετικά άρθρα