Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να λύσουν τις διαφορές τους με εκλογές

Οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να λύσουν τις διαφορές τους με εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλγερία, Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, Εκλογές, Ισλαμιστές, Οργάνωση Απελευθέρωσης Παλαιστίνης PLO, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστίνιοι, Φατάχ, Χαμάς,

Αντίπαλες παλαιστινιακές φατρίες που συναντήθηκαν στο Αλγέρι για συνομιλίες με τη μεσολάβηση της αλγερινής κυβέρνησης συμφώνησαν την Πέμπτη να επιλύσουν τις διαφωνίες 15 ετών μέσω εκλογών που θα διεξαχθούν εντός ενός έτους.

Ωστόσο, υπάρχει σκεπτικισμός μεταξύ των Παλαιστινίων αφού προηγούμενες τέτοιες υποσχέσεις για εκλογές απέτυχαν να υλοποιηθούν.

Οι ηγέτες 14 παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, πραγματοποίησαν διήμερες συνομιλίες εν όψει της αραβικής συνόδου κορυφής στο Αλγέρι τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα κόμματα υποσχέθηκαν να «επιταχύνουν τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ» εντός ενός έτους, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αναγνώρισαν επίσης την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), της οποίας ο Αμπάς είναι επικεφαλής, ως μοναδικό εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού, ζητώντας εκλογές για το εθνικό συμβούλιο της εντός ενός έτους.

Ποια είναι η αιτία της διάσπασης των Παλαιστινίων

Οι πολιτικές διασπάσεις από το 2007 έχουν αποδυναμώσει τις φιλοδοξίες των Παλαιστινίων να προωθήσουν τον σκοπό τους και απέτρεψαν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές από την τελευταία φορά που διενεργήθηκαν το 2005 και το 2006.

Στη συνέχεια, η νίκη της Χαμάς έστρωσε το έδαφος για την πολιτική ρήξη.

Η ισλαμιστική ομάδα, η οποία αντιτίθεται στην ειρήνη με το Ισραήλ, κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007, ενώ η υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς παρέμεινε κυρίαρχη στη Δυτική Όχθη.

Στα παλαιστινιακά εδάφη, ο κόσμος παρακολουθεί τις συνομιλίες στην Αλγερία με μικρή αισιοδοξία ότι μια συμφωνία θα επιφέρει αλλαγές και πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες ανέφεραν ότι οι αντιπροσωπείες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας.

Ο Πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, θέλει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου του επόμενου μήνα -την πρώτη από πριν την πανδημία της COVID-19- για να εδραιώσει τη θέση της χώρας του.

Διεξήγαγε συνομιλίες για μήνες με παλαιστινιακές φατρίες για να ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία.

Η ανανεωμένη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Αλγερίας και το τέλος των μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους που συγκλόνισαν τη χώρα την περίοδο 2019-20, ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη της στη διεθνή σκηνή.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη διαμάχη της με το γειτονικό Μαρόκο, η οποία επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών με μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, έχει επισκιάσει την προετοιμασία της συνόδου κορυφής.

Σχετικά άρθρα