Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα σιτηρά αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της

Η Ρωσία απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα σιτηρά αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκενάντι Γκατίλοφ, Επισιτιστική Ασφάλεια, Εύξεινος Πόντος, Μαύρη Θάλασσα, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Πείνα, Ρωσία, Σιτάρι, Τρόφιμα,

Η Μόσχα έχει υποβάλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη όπου εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμη να απορρίψει την ανανέωση της συμφωνίας τον επόμενο μήνα, εκτός και αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο πρέσβης της Ρωσίας στη Γενεύη, Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η συμφωνία, που συνάφθηκε μετά από μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο, επέτρεψε ουσιαστικά στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που είχαν κλείσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, με τη Μόσχα να εξασφαλίζει από την πλευρά της εγγυήσεις για τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας συνέβαλε επίσης στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγής σιτηρών στον κόσμο, ενώ η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων.

Έκτοτε, όμως, η Μόσχα έχει επανειλημμένως παραπονεθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση λιπασμάτων και τροφίμων.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o Γκενάντι Γκατίλοφ ανέφερε ότι η Μόσχα παρέδωσε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Τετάρτη, με σειρά καταγγελιών, ήτοι μόλις μερικές ημέρες προτού βρεθούν στη Μόσχα αξιωματούχοι του ΟΗΕ, την Κυριακή, προκειμένου να συζητήσουν την ανανέωση της συμφωνίας.

«Αν δούμε ότι δεν υπάρχει εξέλιξη όσον αφορά τη ρωσική πλευρά της συμφωνίας -ήτοι τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων- τότε μας συγχωρείτε, θα πρέπει να εξετάσουμε διαφορετικά το θέμα», τόνισε ο Γκατίλοφ.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία υπάρχει ενδεχόμενο να απορρίψει την ανανέωση της συμφωνίας λόγω των ανησυχιών που έχει εκφράσει, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ τόνισε ότι «είναι πιθανό… Δεν αντιτιθέμεθα στις παραδόσεις σιτηρών, αλλά αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι ισότιμη, πρέπει να είναι δίκαιη και να εφαρμόζεται δίκαια από όλες τις πλευρές».

Ο Γκατίλοφ αρνήθηκε πάντως να θέσει στη διάθεση του Reuters αντίγραφο της επιστολής που απέστειλε η Μόσχα στον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντιζαρίκ, από τη μεριά του δήλωσε ότι «παραμένουμε σε συνεχή επαφή με Ρώσους αξιωματούχους, καθώς και με αξιωματούχος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αρθούν τα τελευταία εμπόδια για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Γκουτέρες είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διεύρυνση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Σχετικά άρθρα