Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

il Giornale: Εκτός του ενεργειακού τομέα της Λιβύης η Ιταλία – «Έργο» Ερντογάν

il Giornale: Εκτός του ενεργειακού τομέα της Λιβύης η Ιταλία – «Έργο» Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Ενέργεια, Ιταλία, Λιβύη, Πετρέλαιο, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,

Η ιταλική εφημερίδα «il Giornale» έγραψε ότι η Ιταλία αποκόπηκε από τον ενεργειακό τομέα της Λιβύης, λόγω των πρόσφατων κινήσεων της Τουρκίας.

Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν υπογράψει μια σειρά συμφωνιών για την εξερεύνηση τόσο των χερσαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, όσο και στη μη οριοθετημένη λιβυκή ΑΟΖ, η οποία εκτείνεται σε τεράστιο βαθμό στα νότια του νησιού της Κρήτης.

Το κείμενο εξακολουθεί να είναι απόρρητο, αλλά σύμφωνα με φήμες που συγκέντρωσε η ιταλική εφημερίδα, η διάρκεια του είναι 50 χρόνια.

«Μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, ιστορικά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης, σε αυτή τη στιγμή σοβαρών δυσκολιών στο φυσικό αέριο δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

»Ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, που αμφισβητούν έντονα την οριοθέτηση της περιοχής εξερεύνησης στη θάλασσα.

»Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης πλήξει τη συμφωνία», αναφέρει η εφημερίδα.

«Η Ιταλία έμεινε με μια χούφτα μύγες στο χέρι χάρη στην αδράνεια της δεύτερης κυβέρνησης Κόντε και της εκτελεστικής εξουσίας Ντράγκι – με τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο να αναλαμβάνει τον φάκελο της Λιβύης, κόβοντας και τα φτερά του αμυντικού τομέα.

»Στη Μισράτα κλείσαμε το στρατιωτικό νοσοκομείο, αφήνοντας περίπου τριάντα στρατιώτες, μαζί με άλλους είκοσι στην Τρίπολη.

»Μια πλασματική παρουσία σε σύγκριση με την τουρκική στρατιωτική δύναμη που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, αν και η θητεία της έχει λήξει από τον Δεκέμβριο.

»Το όχι μόνο στρατιωτικό μνημόνιο, το οποίο έσωσε την πρωτεύουσα το 2019 από την πολιορκία του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ με την παρέμβαση των στρατευμάτων του σουλτάνου (πρόεδρος Ερντογάν), είναι η βάση της συμφωνίας που μας κόβει», προστίθεται.

Τη Δευτέρα, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από την Τουρκία επισκέφθηκε την Τρίπολη.

Αποτελούνταν από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Εμπορίου, αντίστοιχα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, Φατίχ Ντονμέζ και Μεχμέτ Μους. Καθώς και ο Αρχηγός Πληροφοριών, και το Γενικό Επιτελείο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά υπέγραψε τη συμφωνία, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την παραμονή του στην πρωθυπουργία χάρη στην τουρκική υποστήριξη.

Η συμφωνία εκτείνεται από την εξερεύνηση ενέργειας, την κατασκευή μονάδων διύλισης και τη μεταφορά στην Τουρκία και σε τρίτες αγορές.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι στην πράξη, η Άγκυρα θα καταλήξει να πουλάει λιβυκό αέριο στην Ιταλία, «το οποίο ο Καντάφι μας εμπιστευόταν για 40 χρόνια πριν το βομβαρδίσουμε μαζί με το ΝΑΤΟ».

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη χρήση σκαφών έρευνας υδρογονανθράκων και γεώτρησης, αλλά και την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων ή πρόσθετων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.

Σχετικά άρθρα