Μια «άνευ προηγουμένου» ποσότητα από το αέριο θερμοκηπίου μεθάνιο θα μπορούσε να απελευθερωθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω των ανεξήγητων εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream από την Ρωσία προς την Ευρώπη.
Περισσότεροι από 100.000 μετρικοί τόνοι φυσικού αερίου δημιουργούν φυσαλίδες στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας, σε μια περιοχή 1 χιλιομέτρου (0,6 μίλια), διαχεόμενοι τόσο στο νερό όσο και στην ατμόσφαιρα.
Περίπου το 90% εξ αυτής της ποσότητας είναι μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που επιδρά στην υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.
Η ανησυχία με τους αγωγούς Nord Stream άπτεται του γεγονότος ότι η διαρροή θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη και ταχεία, που θα ενίσχυε σε μεγάλο βαθμό τα παγκόσμια αποτυπώματα μεθανίου, τα οποία ήδη διαφεύγουν σε τεράστιους όγκους από υποδομές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα, και θα έχει ταχεία επίπτωση στην θέρμανση του πλανήτη.
Η διαρροή ανακαλύφθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και σεισμολόγοι επεσήμαναν ότι εντόπισαν εκρήξεις στο σημείο, το οποίο πιθανότατα προκάλεσε ρήξη στους αγωγούς.
Την Πέμπτη, η Ακτοφυλακή της Σουηδίας επιβεβαίωσε μια τέταρτη διαρροή στους αγωγούς.
Ένα από αυτά τα σκάφη κοντά στην διαρροή των δύο διαρροών που είναι σε σουηδικά ύδατα αναφέρει μια σταθερή ροή αερίου στην επιφάνεια.
Πολλά στοιχεία παραμένουν ακόμη άγνωστα σχετικά με το τι συνέβη με τους αγωγούς, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικά χαρτιά κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι ευθύνες καθώς και ερωτήματα γεωπολιτικά, οικονομικά και ασφαλείας παραμένουν αναπάντητα.
«Ανησυχούμε πολύ», δήλωσε η Zitely Tzompa Sosa, επιστήμονας που μελετά την ατμόσφαιρα στο Clean Air Task Force (CATF), έναν περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό.