Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία και συριακή Αλ Κάιντα συμφώνησαν να μεταφέρουν ξένους τζιχαντιστές στην Αφρίν (Β/Δ Συρία)

Τουρκία και συριακή Αλ Κάιντα συμφώνησαν να μεταφέρουν ξένους τζιχαντιστές στην Αφρίν (Β/Δ Συρία)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, Εφρίν, Ιντλίμπ, Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τουρκία,

Ενημερωμένες πηγές ασφαλείας κοντά στην Ταχρίρ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακή Αλ Κάιντα) και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν την Παρασκευή ότι και τα δύο μέρη κατέληξαν σε συνεννόηση για τη μεταφορά ξένων τζιχαντιστών από την Ιντλίμπ στην Αφρίν, ένα βήμα που μπορεί να εξυπηρετήσει στρατηγικούς στόχους και για τα δύο μέρη.

Μια μυστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου μεταξύ μελών ασφαλείας της Ταχρίρ Αλ Σαμ και αξιωματικών της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, στην τουρκική στρατιωτική βάση στην περιοχή Αταρίμπ στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου, δήλωσε στο North Press πηγή προσκείμενη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Η πηγή είπε ότι οι Άμπου Μουχάμαντ αλ Φαλαστίνι, Χατάμπ αλ Μαγκρίμπι και Άμπου Αγιούμπ αλ Σάμι, εκπροσώπησαν την Ταχρίρ Αλ Σαμ στη συνάντηση. Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ένας αξιωματικός που ονομαζόταν Γιλμάζ μαζί με άλλα μέλη των μυστικών υπηρεσιών.

Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να μεταφέρουν 120 ξένους μαχητές, που κατοικούν στην Ιντλίμπ, στην περιοχή Αφρίν στο βόρειο τμήμα του Χαλεπίου, με το πρόσχημα της ενίσχυσης των γραμμών του μετώπου και της ανακούφισης της πίεσης στις υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες της ένοπλης ισλαμικής αντιπολίτευσης, γνωστές ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA).

Η συμφωνία προβλέπει την προετοιμασία ξένων μαχητών για να τους στείλουν στην Αφρίν στις 30 Σεπτεμβρίου με αντάλλαγμα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ταχρίρ Αλ Σαμ και να παρέχουν επίσης καλή νοσοκομειακή περίθαλψη στους τραυματίες μαχητές της Ταχρίρ Αλ Σαμ.

Η Αφρίν, μια κουρδική πόλη στα βόρεια του Χαλεπίου, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας από τον Μάρτιο του 2018 μετά από μια στρατιωτική επιχείρηση που ονομάστηκε «Κλάδος Ελαίας» που είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 300.000 ανθρώπων από τους κατοίκους της πόλης και της υπαίθρου της.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν να σχηματίσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ, μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι.

Η συμφωνία όριζε ότι η Τουρκία έπρεπε να διαλύσει «τις τρομοκρατικές ομάδες» στην Ιντλίμπ μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ενημερωμένη πηγή ασφαλείας είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι ο Αλ Γκολάνι, αρχηγός της Ταχρίρ Αλ Σαμ, επιδιώκει να αφαιρέσει την οργάνωσή από τη λίστα με τρομοκρατικές οργανώσεις μέσω της προσέγγισης με την Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι στόχος της συμφωνίας είναι η σταδιακή εξάλειψη των ξένων μαχητών της Ταχρίρ Αλ Σαμ που εξακολουθούν να υιοθετούν την ιδεολογία της Αλ Κάιντα.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη ρίψη τους σε μάχες ενάντια στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η Μόσχα συνεχίζει να κατηγορεί την Άγκυρα ότι δεν τηρεί τα άρθρα της συμφωνίας, σε σχέση με την αποτυχία της Τουρκίας να εξοντώσει τις ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές.

Υπάρχουν περίπου 3.000 ξένοι τζιχαντιστές από χώρες όπως το Τουρκιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Ιράκ, την Τυνησία, τη Λιβύη, το Μαρόκο και τα κράτη του Κόλπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Σχετικά άρθρα