Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση – Αναφορά σε πυρηνικό εκβιασμό

Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση – Αναφορά σε πυρηνικό εκβιασμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ουκρανία, Ρωσία,

Στο διάγγελμά του ο Βλάντιμιρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη (21/9) μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του από τη ρωσική τηλεόραση, ο Ρώσος ηγεμόνας ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Το διάγγελμα περιείχε και την ανακοίνωση της υπογραφής του διατάγματος μερικής επιστράτευσης των Ρώσων, με τον κ. Πούτιν να δηλώνει ότι οι σχετικές διαδικασίες στρατολόγησης αρχίζουν «από σήμερα».

Η επιστράτευση, είπε, θα αφορά όσους ανήκουν στις εφεδρείες και όχι τον γενικό πληθυσμό.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί για να «απελευθερώσουμε το Ντονμπάς από τους νεοναζί», ενώ κατηγόρησε εκ νέου το «ναζιστικό καθεστώς» του Κιέβου ότι δολοφονεί και βασανίζει πολίτες.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα στηρίξει τα δημοψηφίσματα σε όποιες περιοχές επιθυμούν να ενωθούν με τη Ρωσία.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Πούτιν είπε ότι η μερική κινητοποίηση των στρατιωτικών του εφεδρειών των 2 εκατομμυρίων είναι για να υπερασπιστεί τη Ρωσία και τα εδάφη της, υποστηρίζοντας ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία και δεν επιθυμεί την ειρήνη στην Ουκρανία.

«Για την προστασία της πατρίδας, της κυριαρχίας της (…), θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του ΓΕΣ για μερική επιστράτευση», είπε.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι στόχος του ήταν να «απελευθερώσει» τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή δεν ήθελαν να επιστρέψουν σε αυτό που αποκάλεσε «ζυγό» της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση είχε εμπλακεί σε πυρηνικό εκβιασμό, αλλά η Ρωσία είχε «πολλά όπλα να απαντήσει» και ότι δεν μπλοφάρει.

«Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία», αποφάνθηκε ο ηγέτης του Κρεμλίνου:

«Έχει αρχίσει έναν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας, ξεπερνώντας κάθε όριο».

Επίσης, δεν παρέλειψε να μιλήσει ξανά για νεοναζιστές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωρίσεις σε όλη τη Νότια Ρωσία μέσω των μυστικών υπηρεσιών του.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αυξήσει τα κονδύλια για την παραγωγή όπλων.

Η Ρωσία θεωρεί ήδη το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, που μαζί αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς που κατέλαβε μερικώς η Μόσχα το 2014, ως ανεξάρτητα κράτη.

Η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν ότι όλα τα μέρη της Ουκρανίας που κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις είναι παράνομα κατεχόμενα.

Η Ρωσία κατέχει τώρα περίπου το 60% του Ντόνετσκ και είχε καταλάβει σχεδόν όλο το Λουχάνσκ μέχρι τον Ιούλιο μετά από αργές προόδους κατά τη διάρκεια μηνών έντονων μαχών.

Αυτά τα εδαφικά κέρδη απειλούνται τώρα αφού οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από τη γειτονική επαρχία Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, χάνοντας τον έλεγχο των κύριων γραμμών ανεφοδιασμού για μεγάλο μέρος των γραμμών του μετώπου στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ.

Σε μια φαινομενικά συντονισμένη κίνηση, οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν την Τρίτη δημοψηφίσματα προσάρτησης στη Ρωσία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις επαρχίες Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας, ή μια περιοχή περίπου όση σε έκταση με την Ουγγαρία.

Σχετικά άρθρα