Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Λιβύη «αγαπά» την Κίνα και την καλεί να επενδύσει – «Είμαστε πλούσιοι σε φυσικούς πόρους»

Η Λιβύη «αγαπά» την Κίνα και την καλεί να επενδύσει – «Είμαστε πλούσιοι σε φυσικούς πόρους»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Κίνα, Λιβύη, Πετρέλαιο,

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Λιβύης, Γιούσεφ αλ Αγκούρι επαίνεσε τις σχέσεις με την Κίνα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Κινέζο πρέσβη στη Λιβύη, Γουάνγκ Κιμίν.

Ο βουλευτής επιβεβαίωσε την ελπίδα του Κοινοβουλίου να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα σε όλους τους τομείς.

Τόνισε επίσης τη σημασία της επανέναρξης των σταματημένων κινεζικών έργων στη Λιβύη.

Ο Πρόεδρος σημείωσε την αποφασιστικότητα του Κοινοβουλίου για τον ρόλο της Κίνας στη στήριξη της σταθερότητας της Λιβύης, επιβεβαιώνοντας τον σεβασμό της Λιβύης στην εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και τον ρόλο της στην περιοχή.

Με τη σειρά του, ο πρεσβευτής Κιμίν είπε ότι η Κίνα «είναι πρόθυμη να αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Λιβύη σε όλους τους τομείς και να υποστηρίξει την επιστροφή της ειρήνης στη χώρα με τρόπο που σέβεται τη βούληση του λιβυκού λαού και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν επαίνεσε τους «ιστορικούς» εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, περιγράφοντας τις σχέσεις της με όλους τους βασικούς παράγοντες σε Ανατολή και Δύση ως «φιλικές».

Σε συνέντευξή του στο Libya Review, ο Αούν είπε ότι αρκετές κινεζικές εταιρείες έχουν επανεισαχθεί στον τομέα του πετρελαίου στη Λιβύη και συνεχίζουν να αγοράζουν αποστολές λιβυκού πετρελαίου.

«Είμαστε μια αναπτυσσόμενη χώρα με τεράστια εδάφη και χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές τιμές.

»Είναι καλό για τη Λιβύη να έχει φιλικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα», είπε ο Αούν.

Σημείωσε ότι αρκετές κινεζικές εταιρείες ήταν στο παρελθόν παρούσες στον κατασκευαστικό κλάδο, κατασκευάζοντας μεγάλης κλίμακας οικιστικά έργα.

«Το Πεκίνο έχει επίσης κατασκευάσει γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό», εξήγησε.

«Οι κινεζικές τιμές είναι λογικές όταν τις συγκρίνεις με τον εξοπλισμό που προέρχεται από τις δυτικές χώρες.

»Οι (κινεζικές) τιμές τους είναι πολύ ανταγωνιστικές και λογικές για το λιβυκό κράτος», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Αούν είπε ότι η Λιβύη είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και χρειάζεται εταιρείες να κατασκευάσουν εργοστάσια για τσιμέντο, χάλυβα, διύλιση χρυσού, ουράνιο, ηλιακή ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κάλεσε διεθνείς εταιρείες να υποβάλουν προσφορές για αυτά τα έργα στη Λιβύη.

«Μπορούν να έρθουν στη Λιβύη και να ανταγωνιστούν για τη δημιουργία αυτών των έργων».

Όταν ρωτήθηκε για τη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, ο Αούν είπε:

«Πιστεύω ότι εάν η καταγωγή αυτής της γης [Ταϊβάν] είναι η μεγαλύτερη χώρα [Κίνα], θα πρέπει να επιστρέψει στην καταγωγή της».

Συγκεκριμένα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ασιατικός εισαγωγέας λιβυκού πετρελαίου, αντιπροσωπεύοντας το 4% των ξένων εξαγωγών.

Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας λιβυκού αργού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 75% των εξαγωγών.

Ο όγκος των εσόδων από το λιβυκό πετρέλαιο που εξήχθη στην Κίνα ξεπέρασε περίπου τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και αυξήθηκε στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC).

Σχετικά άρθρα