Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Η ανάφλεξη άφησε τουλάχιστον 200 νεκρούς

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Η ανάφλεξη άφησε τουλάχιστον 200 νεκρούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία,

Περισσότεροι από 200 νεκροί είναι ο απολογισμός της συνοριακής ανάφλεξης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Από το βήμα του κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε ότι τουλάχιστον 135 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν «στις χειρότερες μάχες που ξέσπασαν μετά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων το 2020».

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχασε 71 ένστολους.

Η Αρμενία λέει ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα επιτέθηκαν και κατέλαβαν οικισμούς πέρα ​​από το διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι απάντησε στις «προκλήσεις» των Αρμενίων.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων, σε ενημέρωση των ξένων πρεσβευτών ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισαν 7,5 χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους κοντά στο νότιο θέρετρο Jermuk ενώ παραμένουν «ξένα στρατεύματα» εντός 1-2 χιλιομέτρων, κοντά στο χωριό Nerkin Hand.

Με κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της Μόσχας, σταμάτησαν οι μάχες αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η Ρωσία, στρατιωτικός σύμμαχος της Αρμενίας, είπε ότι θα πιέσει ώστε οι αντίπαλες δυνάμεις να επιστρέψουν στα όρια των συνόρων.

Οι δύο πλευρές πολέμησαν για δεκαετίες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, ενώ από το 2020 η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 στρατιώτες στην περιοχή ως ειρηνευτικές δυνάμεις.

Xιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού με αιτιολογία ότι επιδεικνύει υποχωρητικότητα έναντι του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με έκκληση για βοήθεια την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος συναντάται με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου βρίσκεται και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει σθεναρά το Αζερμπαϊτζάν.

Διεθνής διαμεσολάβηση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας δήλωσε ότι η βία έληξε αργά την Πέμπτη «χάρη στη διεθνή διαμεσολάβηση» μετά από προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες της Μόσχας να μεσολαβήσει για εκεχειρία.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πρόκειται να επισκεφθεί το Ερεβάν το Σαββατοκύριακο, ανέφερε η εφημερίδα Politico, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την επίσκεψη.

Αντιπροσωπεία του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μιας ομάδας πρώην σοβιετικών δημοκρατιών υπό την ηγεσία της Μόσχας, έφθασε στο Ερεβάν το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.

Η Αρμενία είναι μέλος της CSTO αλλά το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι.

Την Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τη Μόσχα, η οποία είναι υποχρεωμένη βάσει της συνθήκης να υπερασπιστεί την Αρμενία σε περίπτωση ξένης εισβολής.

Με τη Μόσχα να απομονώνεται όλο και περισσότερο στην παγκόσμια σκηνή μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για την εξομάλυνση της διαδικασίας εξομάλυνσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Σημείο εμπλοκής οι μεταφορές

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διεξήχθησαν με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον Μάιο και τον Απρίλιο, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο Πασινιάν συμφώνησαν να «προωθήσουν τις συζητήσεις» για μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης.

Συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις Βρυξέλλες στις 31 Αυγούστου, για συνομιλίες με τη μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι συνομιλίες επικεντρώνονται επίσης στην οριοθέτηση των συνόρων και στην επαναλειτουργία των συγκοινωνιακών συνδέσεων.

Το ζήτημα της εξασφάλισης μιας χερσαίας συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ του τουρκόφωνου Αζερμπαϊτζάν και της συμμάχου του Άγκυρας μέσω του αρμενικού εδάφους έχει αναδειχθεί ως το κύριο σημείο εμπλοκής.

Το Αζερμπαϊτζάν επιμένει στο να παραιτηθεί το Ερεβάν από τη δικαιοδοσία του επί του χερσαίου διαδρόμου που θα πρέπει να διέρχεται κατά μήκος των συνόρων της Αρμενίας με το Ιράν -ένα αίτημα που η αρμενική κυβέρνηση απορρίπτει ως προσβολή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Οι έξι εβδομάδες μαχών το 2020 στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές και έληξαν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Αρμενία παραχώρησε τμήματα εδαφών που ήλεγχε για δεκαετίες και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους ειρηνευτές για να επιβλέπουν την εύθραυστη εκεχειρία.

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991.

Η σύγκρουση που ακολούθησε στοίχισε περίπου 30.000 ζωές.

Σχετικά άρθρα