Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάικλ Ρούμπιν: «Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη σε μη φιλικές χώρες;» όπως Τουρκία και Πακιστάν

Μάικλ Ρούμπιν: «Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη σε μη φιλικές χώρες;» όπως Τουρκία και Πακιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάικλ Ρούμπιν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Πακιστάν, Τουρκία,

«Γιατί ο Μπάιντεν θέλει να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη σε μη φιλικές χώρες;» είναι ο τίτλος του άρθρου του συνεργάτη του think tank «American Enterprise Institute» Μάικλ Ρούμπιν που δημοσιεύτηκε στο Washington Examiner.

Ο συντάκτης επικρίνει την πρόθεση της αμερικανικής διακυβέρνησης για πώληση όπλων σε χώρες που εργάζονται κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ενισχύουν την τρομοκρατία ή οι ηγέτες τους φαντασιώνονται ότι σκοτώνουν Αμερικανούς.

Ιδιαίτερα, στο άρθρο αναφέρεται στην Τουρκία και στο Πακιστάν.

Σε σχέση με την Τουρκία, ο Ρούμπιν αναφέρει ότι μετά τη στροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τη Ρωσία, η Άγκυρα έχασε την πρόσβαση στο αμερικανικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς F-35.

Η Τουρκία έκτοτε έχει διπλασιάσει τον αντιαμερικανικό ανταγωνισμό της.

«Αφελής» η ιδέα ότι τα F-16 θα πείσουν τον Ερντογάν να γίνει υπεύθυνος παίκτης

Την 1η Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο κύριος εταίρος του Ερντογάν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αποκάλεσε τις ΗΠΑ, όχι τη Ρωσία, ως την κύρια στρατηγική απειλή της Τουρκίας.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού δήλωσε: «Θέλουμε να διαλύσουμε την Αμερική».

Ο Ερντογάν φέρεται να ζητά ρωσικά μετρητά για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής του.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ένα δημοφιλές τουρκικό μυθιστόρημα, εξιστορεί έναν πόλεμο μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ ο οποίος κορυφώθηκε με την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας στην Ουάσιγκτον.

Όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η ιδέα ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα πείσει τον Ερντογάν να γίνει υπεύθυνος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελής.

Ωστόσο, αυτή είναι τώρα η παράλογη θέση που έχει ο Μπάιντεν, τονίζει ο αρθρογράφος.

«Η Τουρκία είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει τα F-16 για να απειλήσει Ελλάδα ή Αρμενία»

Οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού σε αντιπάλους έχουν μεγαλύτερες συνέπειες, συνεχίζει το άρθρο.

Καθώς η Τουρκία μεταστρέφεται, είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει τα F-16 για να απειλήσει την Ελλάδα ή την Αρμενία παρά να υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ ενάντια στους Ρώσους που είναι οικονομικοί εταίροι της, ενώ παρέχοντας οι ΗΠΑ στρατιωτική τεχνογνωσία στην Τουρκία ή το Πακιστάν είναι σαν να παρέχει έμμεσα αυτή την τεχνογνωσία στη Μόσχα ή το Πεκίνο, τονίζεται.

Το άρθρο καταλήγει συμπεραίνοντας ότι εάν η γραφειοκρατία αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια για κοντόφθαλμους λόγους, όπως η αύξηση των κερδών μιας εταιρείας, με τη διαφύλαξη της ασφάλειας να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καιρός ο Μπάιντεν να ανακτήσει τον έλεγχο ενός Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο καθίσταται ολοένα και πιο ανεξέλεγκτο.

Στην αντίθετη περίπτωση, είναι καιρός οι ηγέτες της Γερουσίας να διατυπώσουν ένα διακομματικό δόγμα εθνικής ασφάλειας: Οι ΗΠΑ δεν θα εξοπλίσουν τους εχθρούς τους.

Σχετικά άρθρα