Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ούρσουλα: Πλαφόν στο φυσικό αέριο και στα έσοδα των εταιρειών ρεύματος

Ούρσουλα: Πλαφόν στο φυσικό αέριο και στα έσοδα των εταιρειών ρεύματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Την ανάγκη «έξυπνης» εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε ώρες αιχμής τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Μια έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδέεται με εξοικονόμηση της ζήτησης, είναι ανάγκη λόγω της άσχημης παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν εξήγγειλε πέντε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις περικοπές της ροής φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

«Θα προτείνουμε ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο.

»Ο στόχος είναι πολύ ξεκάθαρος, πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα στη Ρωσία που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Τόνισε ακόμη ότι θα μειωθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους, προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές και οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες – ιδιαίτερα οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά και να αυξηθούν οι επενδύσεις στις καθαρές πηγές ενέργειας.

«Εργαζόμαστε από τον περασμένο μήνα για να διασφαλίσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

»Δεκατρία κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη περικόψει μερικώς ή πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «από την αρχή του πολέμου, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη έχουν μειωθεί από το 40 στο 9%».

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει φτάσει το 82%.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει την επιφύλαξή τους σχετικά με τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου σε περίπτωση που αυτό τους κοστίσει σε προμήθειες που εξακολουθούν να λαμβάνουν από τη Μόσχα.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό εάν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα «παγώσει» όπως η ουρά του λύκου σε ένα διάσημο ρωσικό παραμύθι.

Σχετικά άρθρα