Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα πρόκληση της Άγκυρας με αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» και ανάμιξη στα εσωτερικά της Ελλάδας

Νέα πρόκληση της Άγκυρας με αναφορά σε «τουρκική μειονότητα» και ανάμιξη στα εσωτερικά της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Ισλάμ, Μουσουλμάνοι, Τουρκία, Ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε,

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την Τουρκία, η οποία σε νέα της ανακοίνωση κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη.

Με προκλητική ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητάει από την Ελλάδα να «σεβαστεί το δικαίωμα εκλογής θρησκευτικών ηγετών» από τη μειονότητα.

Οι εκλογές –παρωδία, δια ανάτασης των χειρών- για την ανάδειξη του νέου ψευδομουφτή Ξάνθης, θα διεξαχθούν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στα τεμένη της Ξάνθης, σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής “Τουρκικής” Μειονότητας Δυτικής Θράκης» που ελέγχεται πλήρως από την Άγκυρα.

Όπως έγινε γνωστό, υποψήφιοι διάδοχοι του εκλιπόντα ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ είναι ο Μουσταφά Τράμπα από τον Εχίνο και ο Μουσταφά Κάμο από την πόλη της Ξάνθης.

Ο Τράμπα φαίνεται πως έχει την υποστήριξη του τουρκικού Προξενείου και των τουρκοφρόνων της μειονότητας, αφού είναι απόλυτα ταυτισμένος με τις επιδιώξεις και τους στόχους της Άγκυρας, για την ευαίσθητη περιοχή.

Έχοντας ως δεδομένο την πάγια εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς και την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που χτυπάει «κόκκινο», η εκλογή Τράμπα θα εκφράζει απόλυτα το τουρκικό αφήγημα για την Θράκη.

«Προσδοκούμε από την Ελλάδα να επιδείξει σεβασμό στο δικαίωμα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης για εκλογή θρησκευτικών ηγετών, κάτι που είναι εγγυημένο από διεθνείς συνθήκες με πρώτη τη συνθήκη της Λωζάνης, όπως και να τερματίσει τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτό το πλαίσιο» αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με ευθείς αιχμές στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την εκλογή μουφτήδων, με τη συγκρότηση διευρυμένου εκλεκτορικού σώματος, αποτελούμενου από 33 μουσουλμάνους ιεροκήρυκες.

Η Τουρκία εξέφρασε τη δυσφορία της για την απόφαση αυτή.

Η εκλογή νέου ψευτομούφτη

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου ψευδομουφτή Ξάνθης, θα είναι παρόμοια με αυτή του 2007 και συγκεκριμένα «δια της ανάτασης χειρός» στα τεμένη της πόλης και των μειονοτικών χωριών της Ξάνθης.

Οι εκλογές με ανάταση των χειρών, είναι σύντομη και άμεσα ελεγχόμενη από τους ανθρώπους του Τουρκικού προξενείου.

Ωστόσο θεωρείται διάτρητη και μη έγκυρη.

Για την ιστορία το 2007 η παράνομη εκλογή έλαβε μέρος σε 83 τεμένη στην πόλη και στα μειονοτικά χωριά της Ξάνθης.

Συμμετείχαν 9.557 μουσουλμάνοι με τον Αχμέτ Μέτε να λαμβάνει 5.137 «ψήφους» και τον Αχμέτ Χράλογλου 4.420.

Οι συμμετέχοντες, «ψήφισαν» με ανάταση των χειρών κατά την προσευχή στα τεμένη της περιοχής, στην οποία όμως δεν έλαβαν μέρος γυναίκες και ο αριθμός (9.557) σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των μουσουλμάνων του νομού.

«Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 θα γίνουν εκλογές στα τεμένη μας στην Ξάνθη για τον καθορισμό του νέου Μουφτή Ξάνθης κατά την προσευχή της Παρασκευής.

»Ευχόμαστε η Μουσουλμανική «Τουρκική» Κοινότητα Δυτικής Θράκης να είναι καλός σκοπός και καλούμε τον λαό μας στις εκλογές» καταλήγει ανακοίνωση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής “Τουρκικής” Μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Σχετικά άρθρα