Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερυθρά Θάλασσα: Το Ιράν κατέλαβε για κάποιες ώρες αμερικανικά σκάφη ντρόουν Saildrone Explorer

Ερυθρά Θάλασσα: Το Ιράν κατέλαβε για κάποιες ώρες αμερικανικά σκάφη ντρόουν Saildrone Explorer
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, Βίντεο, Ερυθρά Θάλασσα, Ιράν, Πέμπτος Αμερικανικός Στόλος, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Ένας στολίσκος του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβε για λίγο δύο αμερικανικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα ερευνητικά σκάφη (σκάφη ντρόουν) στην Ερυθρά Θάλασσα προτού τα απελευθερώσει, ανέφεραν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

«Το αντιτορπιλικό Jamaran του ιρανικού πολεμικού ναυτικού αντιμετώπισε πολλά αμερικανικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα ερευνητικά σκάφη στη διεθνή ναυτιλιακή οδό την Πέμπτη, ενώ εκτελούσε αντιτρομοκρατική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Πρόσθεσε ότι ο στολίσκος, «αφού προειδοποίησε δύο φορές ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, κατέλαβε τα δύο σκάφη drone για να αποτρέψει πιθανά ατυχήματα».

Οι αμερικανικές δυνάμεις έστειλαν στη συνέχεια το παράκτιο περιπολικό USS Thunderbolt και ένα ελικόπτερο MH-60S SeaHawk.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ιρανικό πολεμικό πλοίο να αποσυνδέσει τη ρυμούλκηση με τα αμερικανικά σκάφη ντρόουν και να αναχωρήσει από την περιοχή περίπου τέσσερις ώρες αργότερα χωρίς περαιτέρω επεισόδια, σύμφωνα με τον αμερικανικό 5ο Στόλο.

Το Ναυτικό του Ιράν από την πλευρά του είπε ότι απέτρεψε μια πειρατική επίθεση σε ιρανικό εμπορικό σκάφος στην περιοχή.

«Ένα ύποπτο σκάφος με 12 ένοπλους επιβαίνοντες πλησίασε το ιρανικό εμπορικό πλοίο στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ» την Πέμπτη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο ανακοίνωση του ιρανικού Ναυτικού.

Ανέφερε ότι μια μοίρα ήρθε σε αντιπαράθεση με τους «πειρατές στην Ερυθρά Θάλασσα», προσθέτοντας ότι το σκάφος εισβολής «έφυγε από την περιοχή» αφού ο στολίσκος συνοδείας, «με επικεφαλής το αντιτορπιλικό Jamaran… άνοιξε πυρ» εναντίον του.

Στις 10 Αυγούστου, ένας ανώτερος διοικητής του ιρανικού ναυτικού είπε ότι ο ίδιος στολίσκος απέτρεψε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε άλλο σκάφος που ανήκε στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Ο υποναύαρχος Μουσταφά Τατζεντινί είπε τότε ότι, μετά από αίτημα βοήθειας ενός ιρανικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ο στολίσκος στάλθηκε στο σημείο και άνοιξε πυρ στα επιτιθέμενα σκάφη.

«Μετά από έντονες ανταλλαγές πυρών, τα επιτιθέμενα σκάφη αποχώρησαν», πρόσθεσε.

Όπως και άλλες χώρες που εξαρτώνται από τη ναυτιλιακή οδό μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, το Ιράν ενίσχυσε τη ναυτική του παρουσία στον Κόλπο του Άντεν μετά από ένα κύμα επιθέσεων από πειρατές με έδρα τη Σομαλία μεταξύ 2000 και 2011.

Τα δύο μη επανδρωμένα σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού, που κατασχέθηκαν για λίγο την Παρασκευή από τις ιρανικές δυνάμεις στην Ερυθρά Θάλασσα, επιστράφηκαν δίχως τις κάμερές τους, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι Ιρανοί ναύτες προσπάθησαν αρχικά να καλύψουν τα drones με μουσαμά και αρνήθηκαν ότι τα είχαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει αδημοσίευτες λεπτομέρειες σχετικά με την σύντομη κατοχή των αμερικανικών σκαφών από τους Ιρανούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, δεν ήταν σαφές εάν οι Ιρανοί πήραν τις κάμερες ή αν έπεσαν όταν οι Ιρανοί ανέλκυσαν τα drones από το νερό και αργότερα τα έριξαν ξανά στη θάλασσα.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εδρεύει στη Μέση Ανατολή αναγνώρισε τα drones που κατασχέθηκαν ως Saildrone Explorers (φωτογραφία κάτω).

Αυτά τα drones είναι εμπορικά διαθέσιμα και χρησιμοποιούνται από διάφορους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων, για την παρακολούθηση ανοιχτών υδάτων.

«Τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας ήταν άοπλα και έβγαζαν αταξινόμητες φωτογραφίες του περιβάλλοντος περιβάλλοντος ενώ περιπλανώνονταν σε μια καθορισμένη περιοχή περιπολίας τουλάχιστον 4 ναυτικά μίλια από την πλησιέστερη οδό θαλάσσιας κυκλοφορίας», δήλωσε ο 5ος Στόλος.

«Τα πλοία δεν απειλούν τη ναυτική κυκλοφορία και επιχειρούσαν στη γενική γειτνίαση της Νότιας Ερυθράς Θάλασσας για περισσότερες από 200 συνεχόμενες ημέρες χωρίς επεισόδια».

Τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού USS Nitze και USS Delbert D. Black απάντησαν στην κατάληψη στις 2 μ.μ. της Πέμπτης και το καθένα ανέπτυξε ελικόπτερα MH-60 Sea Hawk, ανακοίνωσε ο 5ος Στόλος.

Το Ιράν τελικά απελευθέρωσε τα drones στις 8 το πρωί της Παρασκευής.

Σε πλάνα που μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση και προέρχονταν από το κατάστρωμα του αντιτορπιλικού Jamaran του ιρανικού ναυτικού, διακρίνονται ναύτες με σωσίβια να εξετάζουν τα δύο Saildrone Explorers.

Έριξαν το ένα στη θάλασσα καθώς ένα άλλο πολεμικό πλοίο φαινόταν από μακριά.

Το Ιράν δεν έχει ακτογραμμή κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, μιας κρίσιμης διεθνούς θαλάσσιας οδού που βρίσκεται μεταξύ της Αραβικής Χερσονήσου και της βορειοανατολικής Αφρικής.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το ιρανικό Ναυτικό βρήκε «πολλά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά σκάφη εγκαταλελειμμένα στις διεθνείς θαλάσσιες διαδρομές» την Πέμπτη.

«Μετά από δύο προειδοποιήσεις σε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό για να αποτρέψει πιθανά επεισόδια, το Jamaran κατέλαβε τα δύο σκάφη», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

«Μετά την ασφάλιση της διεθνούς ναυτιλιακής οδού, η Ναυτική Μοίρα Νο. 84 απελευθέρωσε τα σκάφη σε ασφαλή περιοχή».

Αυτό σηματοδοτεί το δεύτερο τέτοιο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις διεθνείς δυνάμεις.

Το προηγούμενο περιστατικό που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας αφορούσε την παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά του Ιράν [Φρουροί της Επανάστασης], όχι το κανονικό Ναυτικό του, και συνέβη στον Περσικό Κόλπο.

Η Φρουρά ρυμούλκησε ένα Saildrone Explorer πριν το απελευθερώσει καθώς ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο το ακολουθούσε.

Το Ιράν είχε επικρίνει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για τη δημοσίευση ενός βίντεο «Χόλιγουντ» του περιστατικού, για να κάνει λίγες ημέρες μετά, την Παρασκευή, το ίδιο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο 5ος στόλος δημιούργησε τη μη επανδρωμένη μονάδα, Task Force 59, πέρυσι.

Τα drones που χρησιμοποιούνται από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό περιλαμβάνουν drones εναέριας επιτήρησης, σκάφη επιφανείας όπως τα Sea Hawk και τα Sea Hunter και μικρότερα υποβρύχια drones που μοιάζουν με τορπίλες.

Η περιοχή ευθύνης του 5ου Στόλου περιλαμβάνει το κρίσιμο Στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το 20% του συνόλου του πετρελαίου.

Εκτείνεται επίσης όσο η Ερυθρά Θάλασσα φτάνει κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, στην πλωτή οδό στην Αίγυπτο που οδηγεί στη Μεσόγειο και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στα ανοιχτά της Υεμένης.

Η περιοχή έχει γνωρίσει μια σειρά από θαλάσσιες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Ανοιχτά της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, φορτωμένα με βόμβες και νάρκες μη επανδρωμένα σκάφη, που αφήνονται στα ύδατα από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, έχουν καταστρέψει πλοία.

Κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στα Στενά του Ορμούζ, πετρελαιοφόρα έχουν καταληφθεί από τις ιρανικές δυνάμεις.

Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν περίπου ένα χρόνο μετά την απόφαση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2018 να αποχωρήσει μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, στην οποία οι κυρώσεις στην Τεχεράνη άρθηκαν με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου της.

Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας γίνονται τώρα.

Οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν την Παρασκευή την τελευταία γραπτή απάντηση του Ιράν σχετικά με τις συνομιλίες.

Το Ιράν τώρα εμπλουτίζει ουράνιο πιο κοντά από ποτέ σε επίπεδα οπλικής ποιότητας, καθώς αξιωματούχοι του προτείνουν ανοιχτά η Τεχεράνη να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα εάν το επιθυμεί.

Το Ιράν έχει διατηρήσει το πρόγραμμά του ειρηνικό, αν και δυτικά έθνη και διεθνείς επιθεωρητές λένε ότι η Τεχεράνη είχε στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα από το 2003.

Σχετικά άρθρα