Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΕ «καταργεί» την ελεύθερη διακίνηση αγαθών – Οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να εξάγουν όπου θέλουν

Η ΕΕ «καταργεί» την ελεύθερη διακίνηση αγαθών – Οι παραγωγοί δεν θα μπορούν να εξάγουν όπου θέλουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εισαγωγές Εξαγωγές, Εξαγωγές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα,

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να παρουσιάσουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το σχέδιο ενός νέου οργάνου, στόχος του οποίου θα είναι να προστατεύει την εσωτερική αγορά της ΕΕ σε περίπτωση κρίσης και, αν χρειαστεί, να αναγκάζει τους παραγωγούς προϊόντων στρατηγικής σημασίας να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα την Ευρώπη.

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν ελλείψεις σε αγαθά κρίσιμης σημασίας οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στις βιομηχανίες να δίνουν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές παραγγελίες και όχι στις κινεζικές ή τις αμερικανικές, υπό την απειλή προστίμων, σύμφωνα με ένα έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μέτρο αυτό, που βασίζεται στους κανόνες οι οποίοι ισχύουν ήδη στις ΗΠΑ, θεωρείται ως ένα όπλο «αντιποίνων» που η ΕΕ θα προτιμούσε να μην χρησιμοποιήσει, εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Η βασική ιδέα είναι να αποθαρρυνθούν τρίτες χώρες από το να μπλοκάρουν τις εξαγωγές στρατηγικών προϊόντων προς την Ευρώπη, όπως οι ΗΠΑ που είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων για την Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί στις 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε μια άλλη πηγή.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες μέλη, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες, ενδεχομένως και έναν χρόνο.

Το όργανο που θα προστατεύει την ενιαία αγορά είχε ανακοινωθεί από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Φεβρουάριο του 2021, με αφορμή τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας.

Πριν ακόμη εμφανιστεί μια κρίση, θα μπορούσε να ενεργοποιείται μια φάση «επιτήρησης», υπό τον έλεγχο των κρατών μελών, εφόσον υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν ελλείψεις.

Οι βιομηχανίες μπορεί να κληθούν να δώσουν ορισμένες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τις δυνατότητες παραγωγής που έχουν. Στη φάση αυτή, η Κομισιόν θα ήθελε να μπορεί να ζητάει από τις χώρες να συγκεντρώνουν στρατηγικά αποθέματα.

Το κείμενο, που συντάσσεται από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία αγαθών και προσώπων μεταξύ των χωρών μελών.

Η Επιτροπή θα μπορούσε επίσης να κάνει αγορές προϊόντων εξ ονόματος των χωρών μελών, με βάση το μοντέλο που ακολουθήθηκε με τα εμβόλια για την Covid-19.

Σχετικά άρθρα