Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

G7: Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών

G7: Πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ομάδα G7, Πετρέλαιο, Ρωσία,

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν την Παρασκευή.

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο».

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

Σε μία πρώτη αντίδραση η Μόσχα διεμήνυσε πως όσες εταιρείες υιοθετήσουν το πλαφόν δεν θα μπορούν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο.

Παρά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία, τα ταμεία του Κρεμλίνου έχουν γεμίσει ασφυκτικά από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθώς οι τιμές όλων των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Θα χρειαστεί χρόνος

Υπάρχει δρόμος βέβαια ακόμη για την υλοποίηση του όποιου σχεδίου.

Μετά το πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών, θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και οι ηγέτες του G7 και εκείνοι με τη σειρά τους να πείσουν τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. να τροποποιήσουν τον έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να συμπεριλάβουν και το πλαφόν. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο, σχολιάζουν ειδικοί στο Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εκρηκτικές ανατιμήσεις του φυσικού αερίου.

Στόχος είναι η αποσύνδεσή του από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε οι τελευταίες να οδηγθούν σε πτώση, δίνοντας μία ανάσα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις

Σχετικά άρθρα