Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EURACTIV: Η Lukoil πληρώνει γελοίο τίμημα στο λιμάνι πετρελαίου του Μπουργκάς στη Βουλγαρία

EURACTIV: Η Lukoil πληρώνει γελοίο τίμημα στο λιμάνι πετρελαίου του Μπουργκάς στη Βουλγαρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ενέργεια, Πετρέλαιο, Ρωσία,

Το μοναδικό λιμάνι πετρελαίου στη Βουλγαρία παραχωρήθηκε στη ρωσική εταιρεία «Lukoil Neftochim» για 35 χρόνια έναντι 1 εκατ. λέβα (0,5 εκατ. ευρώ) ετησίως.

Αυτό ανακοίνωσε ο συμπρόεδρος του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» Άσεν Βασίλεφ.

Ο Βασίλεφ ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο που απομακρύνθηκε με ψήφο μη εμπιστοσύνης τον Ιούνιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ πρόσθεσε ότι η συμφωνία σφραγίστηκε ενώ το GERB ήταν στην εξουσία.

Έδωσε ένα παράδειγμα για το τίμημα που πληρώνει η Lukoil – ίσο με το ενοίκιο τριών καταστημάτων σε εμπορικό κέντρο.

Οι χώρες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρωσικό πετρέλαιο το επόμενο έτος είναι η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το διυλιστήριο της Lukoil στην πόλη Μπουργκάς λειτουργεί με μείγμα ρωσικού και ιρακινού πετρελαίου.

Αν και το διεθνές εμπόριο ρωσικού πετρελαίου βρίσκεται σε σημαντική έκπτωση λόγω των δυτικών κυρώσεων, αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τη βουλγαρική αγορά καυσίμων.

Στη Βουλγαρία, τα καύσιμα βρίσκονται σε μία από τις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ.

Αυτό δεν οφείλεται στις χαμηλές τιμές των διυλιστηρίων, αλλά στον ελάχιστο φόρο κρατικών εσόδων.

Ο Άσεν Βασίλεφ δήλωσε ότι ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών το περασμένο καλοκαίρι διαπίστωσε ότι υπάρχει μόνο ένας τελωνειακός υπάλληλος ανά βάρδια στην επικράτεια ολόκληρου του λιμανιού.

«Συνολικά επτά τελωνειακοί υπάλληλοι στο σημείο, σε βάρδιες, ένας τελωνειακός υπάλληλος για ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς έλεγχο των συνόρων.

Έχουμε αρχίσει να το διορθώνουμε αυτό – υπάρχει τώρα ένα πραγματικό τελωνειακό σημείο, υπάρχει έλεγχος των συνόρων, υπάρχει επιτήρηση», δήλωσε ο Βασίλεφ, όπως αναφέρει η BTA.

Πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Πετκόφ, μετά από 15 χρόνια ζημιών, φέτος η «Lukoil» έχει κέρδη.

Το GERB απάντησε ότι ορισμένοι Βούλγαροι πολιτικοί, μη έχοντας τίποτα να σκεφτούν, αρχίζουν να ασχολούνται με το λιμάνι της «Lukoil» κοντά στο Μπουργκάς.

Πριν από μια εβδομάδα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας μαζί με τη «Lukoil» για να εξετάσει πώς θα μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.

Στο τέλος της θητείας της προηγούμενης Εθνοσυνέλευσης, συστάθηκε κοινοβουλευτική επιτροπή για να διερευνήσει την προμήθεια αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο του Μπουργκάς «Lukoil Neftochim Burgas».

Η επιτροπή σχεδίαζε να ακούσει τον εκπρόσωπο του κράτους στο διυλιστήριο του Μπουργκάς «Lukoil Neftochim Burgas», αλλά αυτό δεν μπόρεσε να συμβεί λόγω της αποπομπής του κοινοβουλίου.

Η Βουλγαρία θα έχει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα