Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σολτς: Έτσι θέλει η Γερμανία την Ευρώπη

Σολτς: Έτσι θέλει η Γερμανία την Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Γερμανία, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη, Όλαφ Σολτς, Ουκρανία, Ρωσία, Τσεχία,

«Η Ευρώπη είναι το μέλλον και αυτό το μέλλον είναι στα χέρια μας». Αυτό ήταν το μήνυμα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς τη Δευτέρα από την Τσεχία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, και το ιστορικό Πανεπιστήμιο του Καρόλου.

Ο Όλαφ Σολτς επέλεξε να παρουσιάσει εκεί λοιπόν τις ιδέες του για το μέλλον της Ευρώπης, στο πρότυπο του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της ιστορικής ομιλίας του στη Σορβόννη το 2017.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των ομιλιών των δύο ηγετών περί Ευρώπης έγκειται στη σημαντική αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού πλαισίου έκτοτε, με τον «βάναυσο πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν» στην Ουκρανία να αποτελεί «σημείο καμπής στην ιστορία» και νέα απειλή για τη διασάλευση της «ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας» κατά τον Όλαφ Σολτς.

«Δεν θα ανεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος του ρωσικού πολέμου είναι να διαταράξει, πέρα από την ειρήνη, και τα υπόλοιπα θεμέλια που συνενώνουν την ΕΕ: την ελευθερία, την αναγνώριση της διαφορετικότητας, τον πλουραλισμό, τη συνύπαρξη εν μέσω διαφορετικών συμφερόντων.

Βασικές θέσεις περί αναμόρφωσης της ΕΕ

Ως προς το μέλλον της ΕΕ και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους, ο Γερμανός καγκελάριος παρουσίασε τις θέσεις του για μια συνολική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών: λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία και απομάκρυνση από την αρχή της ομοφωνίας, ακόμη κι αν αυτό έχει κόστος για τη Γερμανία, ριζική αναδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ισχυρότερη αμυντική συνεργασία, αυστηρότερες κυρώσεις για παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου αλλά και καλύτερη προετοιμασία της Ευρώπης για τη μελλοντική υποδοχή νέων μελών, από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.

Το ερώτημα που τίθεται αυτές τις ημέρες, όπως είπε εμφατικά, είναι «πού ακριβώς θα τεθεί μελλοντικά η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ελεύθερης Ευρώπης και των νεοϊμπεριαλιστικών αυταρχικών καθεστώτων»

Στήριξη της Ουκρανίας με όπλα, ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας

Από εκεί και πέρα ως προς την Ουκρανία επανέλαβε τη γερμανική δέσμευση για στήριξή της με κάθε μέσο.

«Στηρίζουμε την Ουκρανία που δέχεται επίθεση οικονομικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς υποσχόμενος -για πολλοστή φορά- στρατιωτική βοήθεια διαρκείας προς την Ουκρανία με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του ουκρανικού στρατού και γνώμονα «μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία σύντομα».

Το ίδιο ισχύει και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο με ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», εξαγγέλλοντας μάλιστα από την Πράγα σχετική Διεθνή Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στις 25 Οκτωβρίου στο Βερολίνο.

Σημαντικό επίσης στοιχείο της ομιλίας Σολτς ήταν η παρουσίαση της γερμανικής πρότασης για ένα κοινό, υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας.

Τάσσεται επίσης υπέρ ενός «ευρωπαϊκού αρχηγείου» στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης κοινής αμυντικής πολιτικής μαζί με μια ευρωπαϊκή μονάδα «ταχείας αντίδρασης ως το 2025».

Ο Γερμανός καγκελάριος, υπογραμμίζοντας την «ειδική ευθύνή της Γερμανίας» και στο πεδίο αυτό, επιβεβαίωσε τέλος από την Πράγα την πρόθεση της Γερμανίας να παράσχει τον «πυρήνα» αυτής της σχεδιαζόμενης ευρωπαϊκής μονάδας με περίπου 5.000 στρατιώτες.

Σχετικά άρθρα