Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος: Το φυσικό αέριο στο Οικόπεδο 6 μπορεί να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια

Κύπρος: Το φυσικό αέριο στο Οικόπεδο 6 μπορεί να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια» υποστήριξε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Σημείωσε, ωστόσο, πως τα πιο αισιόδοξα σενάρια αξιοποίησης των κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί στην περιοχή μας εκτείνονται σε μια τριετία, ενώ παραλλήλισε τη σημερινή ενεργειακή κρίση με την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία είχε προχωρήσει σε εμπάργκο πώλησης πετρελαίου.

Υπενθύμισε πως στην πετρελαϊκή κρίση του 1972-73, το 20% των πρατηρίων δεν είχαν βενζίνη.

Η βενζίνη δινόταν με δελτία. Στις ΗΠΑ τέθηκε όριο στα 75 χιλιόμετρα στους αυτοκινητοδρόμους, προκειμένου να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης.

Στη Γερμανία επιτρεπόταν να θερμαίνεται μόνο ένα δωμάτιο σε κάθε σπίτι.

Το κοίτασμα της Κύπρου

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια» εκτίμησε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Εάν μαζέψουμε όλα τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην Κύπρο, πιθανολογούμε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να στηριχτεί σε αυτά και να έχει ενεργειακή επάρκεια με σηεμρινούς όρους για επτά δεκαετίες» ανέφερε.

Όπως υπογράμμισε «θα κάνει εξαγωγές η Κύπρος φυσικού αερίου, γιατί δεν την συμφέρει να το κρατήσει καθώς απαξιώνεται με την πάροδο του χρόνου».

Ωστόσο επισήμανε πως «το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, από μόνο του δεν είναι επικερδές να αξιοποιηθεί» συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία ένα μικρό μέρος του οικοπέδου 6 το θεωρεί τουρκική υφαλοκρηπίδα και έχει δικαιοδοσία.

»Έχει τρυπήσει στο σημείο αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι.

»Ή είπε ότι τρύπησε για να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της».

Πώς θα αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα

Για να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στα οικόπεδα της Κύπρου πρέπει να ενωθούν με άλλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο, όπως αυτά πάνω από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Όπως εκτίμησε «μία περίπτωση είναι να ξεκινήσει o αγωγός Ανατολικής Μεσογείου ή απλώς EastMed – ενισχύεται με τη νέα ανακάλυψη υδρογονανθράκων η κατασκευή του – να μαζέψει αυτά τα κοιτάσματα, να περάσει από την Κύπρο και να καταλήξει στην Ελλάδα».

«Μια άλλη εκδοχή είναι το αέριο να υγροποιείται και να φεύγει προς την Ευρώπη.

»Υπάρχει σταθμός υγροποίησης στην Αίγυπτο» ανέφερε.

«Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι έφτιαξε τα τελευταία χρόνια σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου» υπογράμμισε.

Ο EastMed δεν είναι αυτοσκοπός, σημείωσε.

«Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να είμαστε και εμείς χώρα υποδοχής του κυπριακού φυσικού αερίου».

Όπως επισήμανε, η Κύπρος σε όλα τα οικόπεδα έχει καταφέρει να εμπλέξει όλες τις μεγάλες εταιρείες.

Την EXONMOBILτην αμερικάνικη, την TOTAL την γαλλική, την ENI την Ιταλική, μέχρι και συμπράξεις με το Κατάρ.

Αυτές οι εταιρείες ασκούν τεράστια επιρροή στις κυβερνήσεις τους, κατέληξε.

Σχετικά άρθρα