Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει υποβρύχια ντρόουν (drones) στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να καθαρίσει την ακτογραμμή στον Εύξεινο Πόντο από ρωσικές νάρκες.
Το ουκρανικό προσωπικό θα εκπαιδευθεί από μέλη του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού σχετικά με τον τρόπο χρήσης των αυτόνομων υποβρυχίων κυνηγών ναρκών τους επόμενους μήνες.
Έξι υποβρύχια ντρόουν θα σταλούν στην Ουκρανία.
Τρία από τα οποία θα προέρχονται από τα αποθέματα του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλα τρία θα αγοραστούν από την Ουκρανία.
Λειτουργούν σε βάθη έως και 100 μέτρα και έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν εκρηκτικά χρησιμοποιώντας μια σειρά αισθητήρων που επιτρέπουν στο Ουκρανικό Ναυτικό να καταστρέφει τις θαλάσσιες νάρκες.
Η πρώτη ομάδα προσωπικού του Ουκρανικού Ναυτικού βρίσκεται ήδη στη διαδικασία εκπαίδευσής τους για τη χρήση του όπλου.
Από την αρχή του πολέμου, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο, καταστρέφοντας την ουκρανική γεωργία και αποκλείοντας τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για να αποτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και στο εξωτερικό.
Ο ΟΗΕ μεσολάβησε σε μία συμφωνία τον Ιούλιο για να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων και σε ένα μικρό αριθμό πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά να αποπλεύσουν από την Ουκρανία.
Ωστόσο, οι προσπάθειες για την εξαγωγή τροφίμων από τη χώρα εξακολουθούν να παρεμποδίζονται λόγω των ρωσικών θαλάσσιων ναρκών.
Ο αρχηγός του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος σερ Μπεν Κέι, δήλωσε:
«Μέσω των ειδικών δεξιοτήτων που διδάσκονται εδώ, οι Ουκρανοί σύμμαχοί μας θα είναι σε θέση να καθαρίσουν τα νερά τους από τις νάρκες.
»Αυτά τα όπλα [οι νάρκες] στοχεύουν τη ναυτιλία αδιακρίτως, επηρεάζουν ιδιαίτερα την κυκλοφορία και το εμπόριο των πολιτών και έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.
»Αυτή η εκπαίδευση είναι άλλη μια ισχυρή απόδειξη της συνεχιζόμενης δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία στον αγώνα της να υπερασπιστεί την επικράτειά της και να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα».
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, Βρετανοί στρατιώτες εκπαίδευαν Ουκρανούς σχετικά με το πώς να χειρίζονται αντιαρματικά όπλα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τότε πιθανή εισβολή της Ρωσίας.
Από την αρχή του πολέμου, οι Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων βρετανικών οχημάτων και αντιαρματικών πυραύλων, για την απελευθέρωση των ουκρανικών εδαφών στα νοτιοανατολικά.