Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κριμαία: Το αφήγημα της Μόσχας για τις επιθέσεις- Πώς εξυπηρετεί ο ισλαμικός εξτρεμισμός

Κριμαία: Το αφήγημα της Μόσχας για τις επιθέσεις- Πώς εξυπηρετεί ο ισλαμικός εξτρεμισμός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για FSB - Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, Ισλαμιστές, Κριμαία, Ρωσία, Τάταροι - Τούρκοι, Τζιχαντιστές, Χιζμπ ουτ Ταχρίρ,

Την Τετάρτη έγινε γνωστό από Ρώσους αξιωματούχους ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB στην Κριμαία διέλυσε ένα τρομοκρατικό πυρήνα έξι ατόμων μιας απαγορευμένης ισλαμιστικής οργάνωσης.

Μία ημέρα νωρίτερα εκρήξεις συγκλόνισαν μία από τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο, καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται σειρά εκρήξεων στην Κριμαία, που έχουν θεωρηθεί ως η προσπάθεια της Ουκρανίας να πλήξει τις γραμμές ανεφοδιασμού από την Κριμαία οι οποίες υποστηρίζουν άμεσα τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία, όπου γίνεται προσπάθεια αντεπίθεσης.

Η ρωσική ηγεσία και ο ρωσικός εθνικιστικός χώρος πληροφόρησης επενδύουν ολοένα και περισσότερο στον χαρακτηρισμό των πρόσφατων επιδρομών κατά ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία ως τρομοκρατικών ενεργειών, προκειμένου να απομακρυνθεί η πληροφόρηση από τις ρωσικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις εκκλήσεις της Δύσης να χαρακτηριστεί η Ρωσία ως κράτος χορηγός της τρομοκρατίας, διαπιστώνει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW):

Ρωσικές πηγές περιέγραψαν ανακριβώς τα πλήγματα στα κεντρικά γραφεία της BSF, μια αποθήκη πυρομαχικών και την αεροπορική βάση Σάκι ως τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο διορισμένος από τους Ρώσους αρχηγός της κατεχόμενης Κριμαίας, Σεργκέι Ασκένοφ, ισχυρίστηκε στις 17 Αυγούστου ότι η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) στην Κριμαία είχε εξουδετερώσει στοιχεία της οργάνωσης Hizb ut-Tahrir (μια ισλαμιστική φονταμενταλιστική πολιτική οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε στην Κεντρική Ασία και στην Κριμαία μεταξύ της κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας και είναι απαγορευμένη στη Ρωσία) στο Τζαν κόι και στη Γιάλτα.

Ο Ασκένοφ κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι συντονίζει τις επιχειρήσεις της Hizb ut-Tahrir στην Κριμαία χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο.

«Οι Ρώσοι αξιωματούχοι πιθανότατα θα συνδέουν όλο και περισσότερο τις ουκρανικές αντάρτικες επιθέσεις εναντίον κατεχόμενων εδαφών με επιχειρήσεις που διεξάγονται από οργανώσεις που συνδέονται με τον ισλαμικό εξτρεμισμό σε μια προσπάθεια να αποξενώσουν το ουκρανικό κίνημα από τη διεθνή κοινότητα και να υπονομεύσουν τις εκκλήσεις της Ουκρανίας να ορίσει επίσημα τη Ρωσία ως κράτος χορηγός της τρομοκρατίας», σημειώνει οι αναλυτές.

«Οι επιθέσεις εναντίον νόμιμων ρωσικών στρατιωτικών στόχων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νόμιμης χρήσης βίας και δεν αποτελούν τρομοκρατικές ενέργειες, ούτε υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ισλαμιστές εξτρεμιστές διεξήγαγαν αυτές τις επιθέσεις», καταλήγουν.

Η Ρωσία διορίζει νέο διοικητή στη Μαύρη Θάλασσα

Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία είναι πιθανό να χάνει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη της στην ασφάλεια της Κριμαίας μετά τις πρόσφατες επιδρομές της Ουκρανίας σε ρωσικά στρατιωτικές περιοχές στην Κριμαία, αναφέρουν επίσης οι αναλυτές του αμερικανικού think tank επαναλαμβάνοντας την διαπίστωση που εξέφρασε χθες το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσικές πηγές ανέφεραν στις 17 Αυγούστου ότι ο αντιναύαρχος Βίκτορ Σοκολόφ είχε αντικαταστήσει τον ναύαρχο Ιγκόρ Οσίποφ ως διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας με έδρα την Κριμαία (BSF).

Ο ρωσικός χώρος πληροφοριών, ωστόσο, είναι απρόθυμος να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διορισμό του Σοκόλοφ λόγω της ισχυριζόμενης απειλής «τρομοκρατικού κινδύνου» στη Σεβαστούπολη, αναφέρουν οι αναλυτές, εξηγώντας πως τα πρόσφατα πλήγματα στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένης της έδρας της BSF στη Σεβαστούπολη, πιθανότατα έθεσαν τις ρωσικές δυνάμεις σε συναγερμό και οδήγησαν στην αναδιάρθρωση της σύνθεσης των δυνάμεων, της επιμελητείας και της ηγεσίας της ρωσικής ομάδας στην Κριμαία προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος περαιτέρω χτυπημάτων.

Η Κύρια Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, για παράδειγμα, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν δεκάδες αεροσκάφη που σταθμεύουν σε μπροστινά αεροδρόμια στην Κριμαία σε περιοχές βαθύτερα στη χερσόνησο της Κριμαίας και στην ηπειρωτική Ρωσία.

Σχετικά άρθρα