Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία θα υπερδιπλασιάσει την τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου – Η Ευρώπη θα καταρρεύσει

Η Ρωσία θα υπερδιπλασιάσει την τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου – Η Ευρώπη θα καταρρεύσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gazprom, Ενέργεια, Ουκρανία, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Μια εφιαλτική πρόβλεψη για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου φέρνει στο προσκήνιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εκτιμά ότι η μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί φέτος στα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, τρέχουν σε μειωμένα επίπεδα φέτος αφού έκλεισε μια διαδρομή όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ενώ διεκόπη και η παροχή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουνσε ρούβλια.

Παράλληλα, είχε ξεσπάσει και μια διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας για την επισκευή τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας προβλέπει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom (GAZP.MM) θα μειωθούν στα 170,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φέτος, σε σχέση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύτηκε τον Μάιο για 185 δισ. κυβικά και έναντι 205,6 δισ. που εξήχθη το 2021.

Αναμένει δε ότι οι όγκοι φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται πέραν του τρέχοντος έτους, αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση γι’ αυτό.

«Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή φυσικού αερίου της Gazprom είχε προβλεφθεί στα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2022, υπερδιπλάσια από τα 304,6 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη 523,3 δολαρίων», υπογραμμίζει το Reuters.

Η Ρωσία άρχισε να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου της μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις και καθώς οι ασιατικές αγοραστές αύξησαν τις αγορές, με αποτέλεσμα η Μόσχα να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για παραγωγή και εξαγωγές μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η Gazprom είπε επίσης ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα αυξάνονται, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες και η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι μεγαλύτεροι όγκοι εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσουν τη Ρωσία να κερδίσει 337,5 δισ. δολάρια και 255,8 δισ. δολάρια φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.

Πέρυσι, η Ρωσία έβαλε στα ταμεία της 244,2 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας, ανέφερε το υπουργείο.

Συνολικά, οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας υποδηλώνουν ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει τις κυρώσεις καλύτερα από ό,τι φοβόταν αρχικά η Μόσχα και θα συρρικνωθεί λιγότερο από το αναμενόμενο.

Σχετικά άρθρα