Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το πρώτο φορτίο σιτηρών από την Ουκρανία κατέπλευσε στη Συρία

Το πρώτο φορτίο σιτηρών από την Ουκρανία κατέπλευσε στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επισιτιστική Ασφάλεια, Ουκρανία, Ρωσία, Σιτάρι, Συρία, Ταρτούς (Ανταράδος),

Το πρώτο φορτίο σιτηρών που απέπλευσε από την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την απεμπλοκή των εξαγωγών της χώρας μετά τη ρωσική εισβολή, κατέληξε στη Συρία, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.

Η άφιξη του φορτηγού πλοίου Razoni στη Συρία έρχεται αφότου η κυβέρνηση του Κιέβου είπε ότι η αναχώρησή του από το λιμάνι της Οδησσού έδειξε ότι η Ουκρανία μπορούσε να στείλει με ασφάλεια κριθάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο και σιτάρι στον κόσμο εν μέσω παγκόσμιων αυξήσεων των τιμών των τροφίμων.

Εικόνες από το Planet Labs PBC, που αναλύθηκαν από το Associated Press, έδειξαν το Razoni, με σημαία Σιέρα Λεόνε, να φθάνει στο λιμάνι της Ταρτούς της Συρίας τη Δευτέρα.

Το πλοίο βρισκόταν δίπλα στα σιλό σιτηρών του λιμανιού, όπου εκφορτώνονται τα φορτία για τον εφοδιασμό της (κυρίως) αραβικής χώρας.

Ο δορυφορικό σήμα που έδινε στο στίγμα του Razoni απενεργοποιήθηκε την Παρασκευή, όταν βρισκόταν λίγο έξω από τις ακτές της Κύπρου, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic.com.

Τα πλοία υποτίθεται ότι έχουν ανοιχτά τα Αυτόματα Σύστηματα Αναγνώρισης (AIS), αλλά εκείνα που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της Συρίας τα κλείνουν συνήθως για να κρύψουν τις κινήσεις τους.

Το Razoni, φορτωμένο με 26.000 τόνους καλαμποκιού, αναχώρησε από την Οδησσό την 1η Αυγούστου.

Ήταν το πρώτο φορτηγό πλοίο που άφησε λιμάνι που ελέγχεται από την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο τον Φεβρουάριο.

Η Συρία έχει ήδη λάβει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη μετά την εισβολή.

Ο Λίβανος ήταν ο υποτιθέμενος προορισμός του Razoni.

Όμως τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μετά από πολύμηνη καθυστέρηση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο έμπορος που είχε αγοράσει το φορτίο δεν το ήθελε πλέον.

Την Τρίτη, η Ουκρανική Πρεσβεία στη Βηρυτό ανέφερε ότι το φορτίο του Razoni δεν ήταν πλέον ευθύνη του Κιέβου.

«Το καθήκον μας ήταν να ανοίξουμε ξανά τα λιμάνια για το φορτίο σιτηρών και αυτό έγινε», ανέφερε.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι οι ΗΠΑ δεν «καθορίζουν ποιος αγοράζει τις αποστολές σιτηρών ή τους τελικούς προορισμούς τους».

«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς είναι μερικά πράγματα», είπε ο κ. Πράις.

«Πρώτο: Ότι η Ουκρανία αποζημιώνεται κατάλληλα για τα σιτηρά, τα τρόφιμα, για τις καλλιέργειες που παρέχει σε αυτήν την περίπτωση.

»Και ότι η τροφή φτάνει εκεί που την χρειάζονται περισσότερο».

Ένας αξιωματούχος στο λιμάνι του Ταρτούς αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η διπλωματική αποστολή της Συρίας στον ΟΗΕ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το λιμάνι της Ταρτούς, στη Μεσόγειο Θάλασσα, βρίσκεται περίπου 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού.

Οι δεσμοί της Ουκρανίας με τη Συρία έχουν διακοπεί

Η Συρία παραμένει υπό κυρώσεις από τη Δύση για δολοφονίες και κακοποιήσεις αμάχων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, αν και οι προμήθειες τροφίμων έχουν εξαιρεθεί από τη Δύση.

Η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη ήταν το κλειδί για την παραμονή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ στην εξουσία.

Η Συρία έχει αναγνωρίσει ως κυρίαρχες οντότητες τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αποσχισμένες ανατολικές ουκρανικές περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, με αποτέλεσμα το Κίεβο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, πλοία μετέφεραν ουκρανικά τρόφιμα από ουκρανικά κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στη Συρία.

Τον Μάιο, δορυφορικές εικόνες έδειξαν το υπό ρωσική σημαία Matros Pozynich σε μια αποβάθρα στη Λαοδικεία της Συρίας.

Η Ουκρανία είπε ότι το πλοίο μετέφερε 27.000 τόνους ουκρανικών σιτηρών που έκλεψαν οι Ρώσοι και αρχικά προσφέρθηκαν στην Αίγυπτο, η οποία αρνήθηκε να παραλάβει το φορτίο.

Σχετικά άρθρα