Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία αλλά η Άγκυρα «δεν εγκαταλείπει την παλαιστινιακή υπόθεση»

Το Ισραήλ αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία αλλά η Άγκυρα «δεν εγκαταλείπει την παλαιστινιακή υπόθεση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαΐρ Λαπίντ, Ισραήλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τους πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς τους και θα επιστρέψουν οι πρεσβευτές τους, ο ένας στη χώρα του άλλου, μετά τη σταθερή βελτίωση των σχέσεων, ανακοίνωσε την Τετάρτη το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ισραηλινή ανακοίνωση.

Οι δύο χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους τον Μάιο του 2018, όταν η Άγκυρα απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή μετά από τριήμερες ταραχές.

Το Ισραήλ απάντησε κλείνοντας τα τουρκικά διπλωματικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένου ενός προξενείου, στο Ισραήλ.

Η Τουρκία διόρισε εκ νέου πρεσβευτή στο Ισραήλ το 2020, αλλά οι πλήρεις σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν.

Η αναταραχή προκλήθηκε όταν η πρώην αμερικανική κυβέρνηση, του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οδηγώντας σε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι εντάσεις επιδεινώθηκαν τα επόμενα χρόνια, με το Ισραήλ να κατηγορεί την Τουρκία για υποκίνηση βίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ -αν και και οι δύο πλευρές υποστήριξαν το Αζερμπαϊτζάν- ενώ ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς καταδίκασε την Τουρκία για «εισβολή» στη βόρεια Συρία.

Το Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πλήρεις διπλωματικοί δεσμοί έχουν πλέον αποκατασταθεί.

Η Τουρκία εξέδωσε μια δήλωση που ανέφερε ότι παρά την επανέναρξη των σχέσεων, «δεν εγκαταλείπει την παλαιστινιακή υπόθεση».

«Μετά τις συμφωνίες που επετεύχθησαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τη συνομιλία του πρωθυπουργού Λαπίντ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, καθώς και τις θετικές εξελίξεις στους δεσμούς Ισραήλ-Τουρκίας τον περασμένο χρόνο, οι δύο χώρες αποφάσισαν να αποκατασταθούν οι πλήρεις διπλωματικοί δεσμοί», ανέφερε το γραφείο του κ. Λαπίντ.

Σχετικά άρθρα